Endocrinòlegs alerten que l’obesitat a Catalunya no para de créixer i afecta el 15% de les dones i el 13% dels homes

Apunten que Barcelona és un exemple de ciutat que lluita contra la inactivitat promovent els carrils bici


El 14,2% de la població de Catalunya pateix obesitat i la xifra “no para de créixer”. Ho ha dit el president de la Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició (SEEN), Javier Escalada, en el marc de la inauguració del 64è congrés de la SEEN celebrat a Barcelona. Concretament, aquest problema afecta el 15,2% de les dones i el 13,2% dels homes, xifres una mica per sota de la mitjana estatal, que arriba al 16%, segons el Ministeri de Sanitat. L’obesitat infantil se situa al 12,7%, dos punts per sobre de la mitjana espanyola. Per combatre-ho, han proposat comprar aliments frescos i de proximitat i fer esport regularment, i han celebrat que Barcelona sigui un “exemple” de ciutat que lluita contra la inactivitat promovent els carrils bici.

“L’obesitat, al primer món, i la desnutrició, als països del tercer món, són alguns dels problemes més importats que tenim”, ha alertat el president del comitè local del 64è congrés SEEN, Ignacio Conget. En aquest sentit, i tot i que hi ha factors inherents a la persona com ara la genètica que afavoreixen l’augment de pes, els experts han recomanat posar especial atenció a l’alimentació. Els productes frescos, de temporada i de proximitat són els millors per combatre aquesta malaltia, i els ultraprocessats, els més perjudicials. Malgrat tot, Conget ha reconegut que avui en dia no és “barat” consumir aquesta mena de productes i ha demanat a les administracions que facin “alguna cosa” perquè tothom pugui accedir-hi.

Pel que fa a la malnutrició als països desenvolupats, es calcula que una de cada quatre persones que ingressen a l’hospital no ingereixen els aliments necessaris d’una dieta equilibrada. Aquesta patologia sovint va relacionada amb una malaltia i, més concretament, afecta la gent gran. En població general, alerten, hi ha “molta malnutrició” sota del paraigua de l’obesitat: “La pèrdua de massa muscular té una relació molt estreta amb l’obesitat”, ha expressat Conget, que ha recordat que la salut no només la indica el pes sinó també la qualitat dels músculs.

Malgrat que en els darrers anys han aparegut tractaments innovadors per a l’obesitat com ara fàrmacs i cirurgies, que tenen un efecte sobre la reducció de pes “molt gran”, Conget ha avisat que tots els mètodes tenen “pros” i “contres”, i ha apuntat que el repte més important com a societat és que les pròximes generacions s’alimentin millor i que no necessitin sotmetre’s a cap operació. “No oblidem prevenir els problemes de pes”, ha subratllat.

Fer esport regularment és l’altra clau per portar una vida sana. “Cal sobretot promoure que la gent es mogui”, han dit Conget, que ha afegit que fer 4.000 passos diaris va bé per viure millor, però que fer-ne 9.000 “allarga anys de vida”.

Barcelona s’adhereix a l’Aliança de les Ciutats contra l’Obesitat

Els experts han coincidit que els ajuntaments, sobretot de grans ciutats, han de proporcionar parcs i espais on fer activitats esportives a prop de casa. En aquest sentit, Conget, ha afirmat que Barcelona és un “gran exemple” de ciutat que lluita contra la inactivitat promovent els carrils bici. “La col·laboració d’una ciutat com Barcelona és clau”, ha afegit, i ha expressat que l’aliança de la SEEN amb els ajuntaments és necessària per revertir la situació. Aquest matí Barcelona s’ha sumat al projecte Aliança de les Ciutats contra l’Obesitat.

El congrés, que s’ha celebrat fins aquest divendres al CCIB, ha acollit 1.200 participants i un centenar de ponents. L’objectiu era dur a terme accions, programes i projectes que promocionin l’alimentació saludable i sostenible, la pràctica d’exercici físic, el benestar emocional i la salut mental, alguns dels detonants de l’obesitat. El president i membre del comitè del programa del congrés de SEEN, Juan Carlos Galofré, ha apuntat que enguany la xifra d’inscrits ha batut un rècord i ha explicat que, a banda, hi ha 200 persones que han seguit el congrés en línia. Un cop finalitzat, Ignacio Bernabeu, ha pres possessió del càrrec de president de la SEEN.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article