Les entitats juvenils, a favor de la renda bàsica universal: “És una mesura fonamental per a l’emancipació”

La Plataforma És Bàsic anuncia una etapa de negociació política amb els grups parlamentaris per garantir la mesura


“Una possibilitat de canvi” en diferents aspectes de la vida de les persones. Una eina que doti el jovent de “capacitat negociadora” a l’hora d’accedir al mercat laboral. Una mesura “fonamental per a l’emancipació”.

Així veu el jovent la implementació de la renda bàsica universal (RBU), tal com van assenyalar ahir És Bàsic, una plataforma juvenil que agrupa a 13 entitats que s’han unit per defensar aquesta mesura, i que aquest dijous va celebrar l’acte central d’una campanya que estan duent a terme per explicar i difondre els beneficis i mecanismes per fer-la possible a través d’accions i formacions pel territori.

Durant la trobada, celebrada al Campus de Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona, i en la qual han participat també diferents col·lectius, es va anunciar que inicien una “etapa de negociació política” amb els diferents grups parlamentaris perquè la renda bàsica universal sigui una realitat a Catalunya. Així, durant l’acte, també han aprofitat per instar al jovent i l’estudiantat a “mobilitzar-se per treure el debat i la demanda més enllà de l’espai acadèmic i portar-lo als carrers”.

La portaveu de la plataforma, Carla Andreu, ha recordat també que la renda bàsica universal esdevindria un mecanisme que permetria els joves “imaginar noves maneres de consumir” davant l’emergència climàtica o com un element “bàsic” per conciliar amb la vida associativa i amb la participació política.

L’acte ha comptat amb una taula rodona sobre renda bàsica universal i sindicalisme juvenil, en la qual han participat representants de les sectorials juvenils dels principals sindicats del país: Acció Jove, de CCOO; Avalot, de la UGT; i l’Eina, de la Intersindical. Pau Cruz, membre d’És Bàsic i de l’Eina, ha destacat “la capacitat de negociació i de resistència de la Renda Bàsica Universal per afavorir l’acció col·lectiva en favor de les persones que es troben en pitjors situacions”. Per la seva banda, Lucia Aliagas, de Joves UGT, ha remarcat també la necessitat que una renda bàsica universal vagi acompanyada d’una reforma de la fiscalitat, així com del control públic de preus o de sectors com l’educació i la sanitat.

A l’acte també han participat Laure Vega, membre de la Xarxa Renda Bàsica, i David Jimenez, activista LGTBI per la renda bàsica universal. Ambdós han destacat la llibertat que envolta la Renda Bàsica Universal i que posa en valor la classe treballadora i els col·lectius que més pateixen les desigualtats i violències.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article