“Decepció absoluta” entre les infermeres pel nou conveni de l’ICS

El Consell i els col·legis del col·lectiu denuncien que l’acord “topa el desenvolupament professional” i contribueix a la seva precarietat laboral


El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els col·legis territorials (COIB, COIGI, COILL i CODITA) han expressat la seva “decepció absoluta” envers el III Conveni Col·lectiu de Treball de l’Institut Català de la Salut (ICS), signat aquest dimecres. El col·lectiu ha assegurat que l’acord “topa el desenvolupament professional” de les infermeres, igual que des del seu punt de vista fa el conveni del SISCAT.

“Una altra oportunitat perduda”, denuncien en un comunicat conjunt en què també avisen dels riscos que suposa la precarietat laboral que se’n deriva i que, consideren, pot provocar “l’allunyament de les infermeres formades, especialistes i talentoses” del sistema de salut. “Una atenció de qualitat que les infermeres no cobrem i que, per desgràcia, paguen i pagaran els ciutadans i les ciutadanes”, han lamentat.

Les infermeres han assenyalat que el conveni fa servir “enginyeria lingüística” pel que fa a la categoria professional de les especialitats infermeres (IE), així com les experteses (ESTO) i la infermeria de pràctica avançada (IPA).

Sobre el reconeixement de la categoria d’especialitat, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya ha dit que “no es correspon” amb la titularitat de plaça d’infermera especialista que reclamen les corporacions professionals i les societats científiques. Així, han denunciat que el vincle que estableix el conveni entre la retribució salarial i la carrera professional “queda molt lluny del merescut reconeixement de la Formació Sanitària Especialitzada (FSE) que, com els metges i altres professionals de salut, cursen les infermeres per a obtenir els respectius títols d’infermera especialista en Familiar i Comunitària, Geriatria, Pediatria, Salut Mental o del Treball”, apunten en el comunicat.

També han recordat la figura de les llevadores que, tot i tenir la categoria professional reconeguda des del 2008, “tampoc milloren en la taula salarial com sí que ho fan els especialistes d’altres disciplines”.

Així, l’ens i els col·legis han lamentat que els convenis sotmetin el desenvolupament de la cura d’aquestes professionals a un marc laboral i han valorat que la proposta “manca del reconeixement professional i la retribució salarial que ha d’incentivar la formació i fidelització de les infermeres catalanes”. Finalment, han criticat “que les reivindicacions professionals de les infermeres no arribin a les taules de negociació”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article