ICS i sindicats arriben a un acord per millorar les condicions de 55.000 treballadors

Els metges tindran millores salarials des que s’incorporin i el sou de les infermeres s’incrementa en 1.700 euros anuals


L’Institut Català de la Salut (ICS) i els sindicats CCOO, UGT, Metges de Catalunya i SATSE han arribat a un acord per millorar les condicions laborals d’uns 55.000 professionals que treballen per a aquesta empresa pública, que gestiona la majoria de CAP i alguns hospitals de Catalunya. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat aquest dimecres l’acord, que preveu 320 milions d’euros addicionals cada any. Entre les mesures, els metges tindran millores salarials des que s’incorporin a l’ICS, i es crea un complement específic per a l’atenció primària i un complement per al metge sènior per a quan deixi de fer guàrdies. El sou fix de les infermeres s’incrementa en 1.700 euros anuals. El sindicat CATAC no ha firmat l’acord.

El sistema sanitari català es va crear formalment el 1990 amb la Llei d’ordenació sanitària de Catalunya (LOSC) i actualment el formen uns 140.000 treballadors. A grans trets, hi ha dos grans blocs de professionals: els més de 50.000 que treballen per a l’ICS, la gran empresa pública, i uns 70.000 que ho fan per a diverses entitats proveïdores, que s’agrupen a la xarxa concertada coneguda com a SISCAT i que van signar el seu nou conveni fa prop d’un any. Alguns centres, com l’Hospital Clínic, del Mar i de Sant Pau tenen conveni propi.

L’ICS ha signat aquest dimecres l’acord per al Tercer Conveni de la institució, amb un paquet de mesures que el Departament de Salut calcula que necessitaran uns 320 milions d’euros addicionals l’any. L’han firmat 13 dels 15 delegats sindicals amb representació: quatre de CCOO; quatre d’UGT, tres de Metges de Catalunya i dos de SATSE, però no els dos de CATAC-CTS.

El conseller Balcells ha reivindicat que el nou conveni és “imprescindible” per “posar al dia” les condicions laborals dels professionals de l’ICS, ja que l’anterior acord era del 2006. El titular de Salut ha assegurat que permet situar les condicions laborals a un nivell competitiu i confia que, amb les millores, els professionals no percebin altres llocs fora de Catalunya com a més atractius per anar-hi a treballar.

Segons explica la conselleria, entre les mesures que afecten tots els col·lectius de l’ICS, el pacte inclou que als professionals que s’incorporin se’ls reconeixerà la carrera professional de la resta del sistema. També s’incrementa el preu de les guàrdies dels dies especials de Nadal i Cap d’Any un 100%. A tots els col·lectius no mèdics, es redueix la jornada anual en 43 hores, de les 1.642 a les 1.599.

Els metges: millores en la carrera professional, complement per a la primària i per al sènior

Entre les mesures destacades del conveni, el nou metge especialista que s’incorpori a l’ICS després del MIR rebrà, a partir del primer any, un sou base de 65.000 euros anuals, sense comptar les guàrdies. El personal mèdic especialista millora la seva carrera professional, tant perquè l’obté abans computant els anys de MIR, com perquè s’incrementa la retribució en 1.000 euros.

També es crea un complement per al metge sènior per a quan deixi de fer guàrdies, que va dels 1.000 euros als 3.000 anuals, en funció de l’edat de l’exempció i del nombre de guàrdies que hagi fet de mitjana. El complement específic del lloc de treball s’equipara amb el del SISCAT tant per als metges d’hospital com per als d’atenció primària.

Salut crea un complement específic per a l’atenció primària i comunitària (APiC) de 19.020 euros anuals per a zones urbanes i 20.045 per a àrees rurals. A més, augmenta el preu de la guàrdia presencial un 30% de mitjana i es garanteix el descans després de la guàrdia de 24 hores en una jornada laboral. Es redueix la jornada laboral dels professionals mèdics d’hospital en 86 hores anuals (de 1.728 a 1.642), i el límit de jornada anual se situa en 2.187 hores, comptant la jornada ordinària i la complementària.

Infermeres: increment de 1.700 euros l’any i reconeixement de les especialitats

Pel que fa a les infermeres, el sou fix incrementa en 1.700 euros anuals, equiparant-se al del SISCAT. Salut reconeix l’especialitat en infermeria amb 1.500 euros anuals en la carrera professional. També reconeix la carrera professional obtinguda en l’àrea de crítics, anestèsia, cremats i quiròfans amb una millora de 1.000 euros anuals, i en l’àrea medico-quirúrgica en general, amb 750 euros.

En el marc de l’acord, es crea un complement per al personal infermer que treballi a torns i doni cobertura les 24 hores del dia per un import màxim de 450 euros anuals. Es reconeix i compensa el solapament del temps dedicat en els canvis de torn d’infermeria.

Més complements per a altres col·lectius

Sobre les millores a altres col·lectius, el complement específic del grup A2 sanitari, com els fisioterapeutes, treballadores socials i la resta de professionals, s’homologa al sector concertat amb 1.700 euros anuals. Els auxiliars administratius tindran carrera professional amb un increment d’entre 300 i 800 euros anuals i també un augment anual de 500 euros a la direcció per objectius (DPO).

Els tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) d’hospitals tindran el nivell 3 de carrera professional amb un complement específic que suposa un increment d’entre 400 i 770 euros anuals i cobren el temps dedicat en el canvi de torn. El personal TCAI cobrarà el solapament pel canvi de torn.

S’incrementen les DPO dels professionals administratius, tècnics superiors i diplomats de gestió i serveis, TCAI, zeladors i tècnics superiors especialistes sanitaris. Es crea un complement de rendiment anual per al personal que treballi a torns de 24 hores, 7 dies a la setmana per 365 dies a l’any: per als TCAI a hospitals, 300 euros anuals i per al personal tècnic especialista superior sanitari i zeladors, 200, així com altres millores en complements.

Satisfacció general tot i que els sindicats esperen més millores

El director gerent de l’ICS, Xavier Pérez, ha assegurat que l’acord permet una “harmonització” de la institució amb la resta del sistema sanitari català que els farà “ser competitius arreu de l’estat espanyol”, i ha afegit que l’ICS “portava un desfasament important” des de l’acord anterior, del 2006. “Estava desactualitzat des del punt de vista econòmic, sobretot pels conceptes i aspectes retributius”, ha argumentat. “Avui és un dia important per a l’ICS perquè per oferir un servei d’excel·lència requerim unes bones condicions”, ha agregat.

També ho ha valorat de forma positiva Alicia Hernández, secretària general de la Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya, que ha assegurat que l’acord “millora les condicions laborals i retributives” de “totes i cadascuna de les categories del personal de l’ICS”. Ara bé, ha demanat “que es puguin millorar encara més les condicions” i que a curt termini es puguin aplicar “altres millores” firmades per CCOO, en relació sobretot a la jornada de 35 hores setmanals i la plena aplicació de la classificació professional.

En la mateixa línia, Ana López, responsable de l’ICS d’UGT, ha subratllat que l’acord arriba després de dos anys i que “ha costat molt”. L’acord, segons la d’UGT, “millora molt notablement les condicions”, però “cal treballar per a les categories que han quedat despenjades”, que són els tècnics de grau superior i de manteniment, ha dit. “Aquestes categories tenen millores, però no són les que voldríem i treballarem perquè siguin les més adequades”, ha afegit.

Per la seva banda, el vicesecretari general de Metges de Catalunya, David Arribas, ha celebrat alguns dels aspectes de l’acord, però també ha expressat “frustració” per “no haver pogut convèncer l’administració” en alguns aspectes. “L’acord no reconeix la conciliació com a pilar bàsic ni les càrregues de treball com a causa d’emmalaltiment i tampoc recorda els nivells de ‘burnout’”, s’ha queixat Arribas.

Ignasi Montoya, en representació del sindicat d’infermeria SATSE, ha dit que la signatura de l’acord “és un gran encert” perquè hi ha “millores substancials sense perdre res”. Però també ha advertit que seguiran reivindicant altres qüestions. “L’acord s’ha de millorar, però el que se’ns ha ofert ho havíem d’agafar”, ha apuntat.

CATAC i altres organitzacions critiquen el pacte

En canvi, CATAC-CTS ha titllat de “traïdors” i “venuts” els altres sindicats i creu que l’acord és “una sentència de mort” per als professionals de l’ICS, en un missatge a X. Juntament amb altres sindicats com la CGT i la Intersindical, s’han manifestat a les portes de la conselleria per reclamar un tercer acord “digne per a tothom”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article