Les infermeres catalanes reclamen revisar el preacord de l’ICS i respectar el dret a vaga

Volen milllores laborals, que es garanteixi la igualtat de gènere i es reconegui l’especialitat com a tret diferencial


El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els col·legis oficials de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, han exigit que es revisi el preacord per al III Conveni Col·lectiu de Treball de l’ICS. Els i les professionals reclamen que inclogui aspectes ja aprovats el 2019 pel Fòrum de Diàleg Profesional del Departament de Salut, quan es va consensuar amb totes les entitats participants el desplegament del Model d’Especialitats Infermeres de Catalunya (MEIC), i es van plantejar com a prioritàries la millora de condicions laborals de les infermeres, amb respecte per a la igualtat de gènere en els llocs de presa de decisió i el reconeixement de l’especialitat com a valor diferenciador en les convocatòries de places. 

“Són qüestions ja consensuades que, inexplicablement, no han arribat a materialitzar-se ni en l’actualització del conveni laboral del SISCAT ni en el III preacord de l’ICS”, han lamentat des del CCIIC, tot remarcant que cap dels dos s’ajusta als acords adoptats ni a la necessitat de millorar el reconeixement, l’atracció i la fidelització de les infermeres en el conjunt del sistema de salut.

En aquesta línia, han recordat que, el febrer de 2023, el departament de Salut va crear la Taula Mèdica Bilateral per “frenar les vagues de gener de 2023 convocades pels metges”, i han criticat que les infermeres en quedessin “expressament excloses”, per després ser “convidades a seure a banda en un altre espai”. Han explicat que el departament els va proposar crear una taula específica d’infermeria, un extrem que van rebutjar en considerar que on havien de poder participar era en la de facultatius: “Les infermeres som també facultatives, com ho són la resta de professions sanitàries titulades” d’acord amb la Llei 22/2003, han reblat en el comunicat.

Dsavant la situació, el Consell d’Infermeres va impugnar en via administrativa la resolució del conseller, que va ser desestimada. Seguidament, l’ens va interposar un recurs contenciós administratiu, que el jutjat contenciós administratiu número 9 de Barcelona va admetre a tràmit el dia 11 d’agost. “No entenem que les reivindicacions professionals de les infermeres no arribin a les taules de negociació i s’assoleixin acords que no recullen totes les aportacions esmentades”, han comentat aquestes professionals.

Demandes concretes

En concret, les infermeres han considerat que no han de ser els proveïdors els qui proposin experteses no reglades, ja que “l’àmbit de competència ha de ser propi de cada professió i l’autoritat per exercir-la la donen la titulació universitària i la col·legiació”. Així, apunten, “cap institució ni professional pot donar autorització per exercir competències d’una professió a qui no estigui capacitat per exercir-la.

Així mateix, han demanat que se les consideri com a facultatives amb tots els drets de representació, d’igualtat i de participació. També, que la categoria professional de l’especialitat es vinculi al lloc de treball, amb valor diferenciador a la convocatòria de places, d’acord amb el corresponent títol d’especialista amb Formació Sanitària Especialitzada (FSE) i amb la retribució corresponent en el sou i complements.

A banda, han demanat que la carrera professional s’atribueixi “al recorregut de tota la trajectòria professional de la infermera”, que des del seu punt de vista inclou la formació continuada, els resultats assistencials, la docència i la recerca. “Dins es poden incloure les infermeres IPA i les experteses clíniques encara pendents d’ordenació professional o amb especialitats sense pla formatiu desenvolupat”, han plantejat.

Paral·lelament, han avisat que “no es pot circumscriure només l’especialitat medico-quirúrgica (sense pla formatiu) a l’àmbit hospitalari i no tenir en compte la resta d’especialitats reconegudes que també hi presten servei, com ara les infermeres de pediatria, geriatria, salut mental, llevadores i infermeres del treball”.

A més, han exigit que el complement d’homologació del sou base no vagi en detriment de la part variable de la Direcció per Objectius (DPO) i que l’homologació contempli tots els complements específics, inclosa l’exclusivitat.

Finalment, han reclamat que el preacord estableixi una equitat en el repartiment del pressupost destinat a millorar les retribucions de les diferents categories professionals, alhora que es contempli la conciliació familiar i laboral.

Dret a vaga

Davant la pressió originada per les mobilitzacions i la vaga indefinida que han convocat a partir del 12 de desembre, des del CCIIC i els col·legis han recordat que, d’acord amb el seu Codi d’Ètica, les infermeres poden exercir el dret a la vaga per raons d’interessos professionals i per millorar el servei que presten a les persones, les famílies o la comunitat. 

Per això, reclamen que es respecti el dret a la vaga, al qual donen suport tant com a dret individual com col·lectiu de les infermeres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article