Més del 65% de les persones voluntàries als centres penitenciaris són dones

Brians 2, Brians 1 i Quatre Camins són les presons on es desenvolupa el gruix del voluntariat


Més del 65% de les persones voluntàries als centres penitenciaris són dones i el 72% d’aquestes té més de 45 anys. Així es desprèn d’una enquesta que el departament de Justícia ha fet a 29 de les 38 entitats que participen en el voluntariat penitenciari a Catalunya. L’estudi s’ha dut a terme entre el maig i el juny d’enguany, i els resultats s’han fet públics aquest dimarts, coincidint amb el Dia Internacional del Voluntariat.

Es tracta de la primera vegada que s’analitzen aspectes com el perfil sociodemogràfic, la motivació, la tipologia de les activitats o la presó on es duen a terme. Segons els resultats de l’enquesta, l’acompanyament als interns en la comunitat és la tasca més freqüent (48,3%), i la solidaritat, l’altruisme i les raons socials són els principals motius per prendre-hi part. L’estudi conclou que el gruix del voluntariat es fa a Brians 2, Brians 1 i Quatre Camins.

Les dades també indiquen que el 42,4% de les persones en l’àmbit del voluntariat estan jubilades. La tendència del perfil d’edat més present i compromès és el de les persones d’entre 45 i 65 anys (48,3%) i de més de 65 anys (24,1%), seguit de les d’entre 30 i 44 anys (17,2%) i, finalment, d’entre 18 i 29 anys (10,3%). Destaca que el nivell d’estudis més habitual de les voluntàries és l’educació superior. Concretament, el 58,6% de les persones té grau, llicenciatura, diplomatura o postgrau.

Respecte a la procedència de les persones voluntàries, un 86,2% és de Barcelona, mentre que un 13,8 % és de Girona i un 6,9 %, de Lleida i Tarragona. El gran gruix del voluntariat es duu a terme als centres penitenciaris de Brians 2 (62,1%), Brians 1 (48,3%), Quatre Camins (48,3%) i la presó de Dones de Barcelona (31%).

L’activitat més freqüent és l’acompanyament en la comunitat

Les dades assenyalen que l’acompanyament en la comunitat és l’àmbit en què es fa voluntariat amb més freqüència (48,3%), tot i que el socioeducatiu (37,9%) i l’educatiu (27,6%) també s’exerceixen sovint. En aquest sentit, les tasques que més s’acostumen a fer són l’animació sociocultural (20,7%) i les de suport a les activitats associatives, culturals, esportives i formatives (48,2%).

Finalment, les motivacions que porten a les voluntàries a fer aquest tipus de tasques són la solidaritat (72,4%), l’altruisme (58,6%), les raons socials (41,4%), la satisfacció personal (44,8%) i la satisfacció professional (6,9%).

35 entitats de voluntariat social

Justícia col·labora estretament amb més de 35 entitats de voluntariat social del tercer sector en la reinserció i rehabilitació de les persones privades de llibertat. El voluntariat es desenvolupa dins i fora dels centres penitenciaris i té per objectiu l’acompanyament a la comunitat i la reinserció dels interns en la societat.

Es treballen diferents àrees relacionades amb la formació professional i sociolaboral; la salut física i emocional, a través de la prevenció de malalties, la gestió de l’estrès i la inclusió social; l’animació sociocultural, i les activitats esportives. Una altra branca és l’assistència jurídica, en què persones voluntàries amb coneixements sobre aquesta matèria poden brindar orientació i suport als interns.

Per participar en un voluntariat penitenciari a Catalunya és necessari que la persona interessada formi part d’una entitat, fundació o associació pública o privada, inscrita en el registre corresponent de la Generalitat, que tingui com a objectiu treballar per a altres persones i millorar-ne la qualitat de vida. És necessari cursar una formació prèvia d’una durada de 20 hores i tres mòduls diferents.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article