Drets Socials es compromet a millorar l’accés a la renda garantida a la població en risc d’exclusió social

Les àrees bàsiques de serveis socials rebran sessions informatives per poder aplicar-la correctament


El departament de Drets Socials ha aunciat el seu compromís amb la síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, de millorar l’abast de la renda garantida de ciutadania (RGC) entre les persones en situació de pobresa o risc d’exclusió social. La sindicatura havia alertat previament que moltes d’aquestes persones queden excloses per una aplicació incorrecta del reglament de l’RGC. L’administració ha reconegut que els temps d’espera per ser atès pels serveis especialitzats són excessius i ha anunciat que farà sessions informatives a totes les àrees bàsiques de serveis socials (ABSS) sobre aspectes rellevants de la RGC.

De manera específica, en aquestes sessions s’insistirà als professionals dels serveis socials que, si un nucli familiar en risc d’exclusió social imminent no compleix tots els requisits previstos per l’article 11 del reglament de la renda garantida, cal estudiar si concorren les circumstàncies extraordinàries previstes en els articles 13 i 14 del mateix reglament i, si escau, cal emetre un informe tècnic preceptiu i favorable per sol·licitar les excepcions previstes en aquests articles per a la concessió de l’RGC.

La síndica Giménez-Salinas ha valorat positivament el compromís adquirit pel departament de Drets Socials i recorda a l’administració la necessitat d’utilitzar sempre qualsevol supòsit de la normativa vigent per donar compliment efectiu al dret de la ciutadania a deslliurar-se de les situacions d’exclusió social i gaudir d’una vida digna. “Aquest compromís és rellevant perquè pot ajudar a reduir la diferència que hi ha entre les llars que viuen en risc de patir pobresa severa i les que són receptores de l’RGC”, ha afirmat Giménez-Salinas.

D’acord amb les dades de l’Idescat del 2022, a Catalunya el 8% de la població (632.000 persones) es troben en risc de pobresa severa. Tanmateix, només l’1,5% del total de la població del país (117.506 persones) va ser receptora (com a titular o beneficiària) de l’RGC, d’acord amb les dades del departament de Drets Socials. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article