El Consell de la Discapacitat celebra l’aprovació del Codi d’Accessibilitat de Catalunya

Agilitzar les convocatòries de subvencions i donar suport a les persones amb discapacitat són algunes de les mesures


El Consell de la Discapacitat de Catalunya (Codiscat) ha celebrat aquest dimarts l’aprovació del Codi d’Accessibilitat de Catalunya. El text, àmpliament participat pel sector segons subratlla el Govern, entrarà en vigor l’1 de març. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, han encapçalat avui la reunió anual del Codiscat, en el marc de la qual s’ha presentat el codi. També s’ha informat el sector sobre les actuacions que s’impulsen des de la Generalitat per millorar la qualitat de vida i l’autonomia de les persones amb discapacitat, i esdevenir un país accessible i amb garantia d’oportunitats per a tothom.

El Codi d’Accessibilitat de Catalunya detalla les mesures en matèria d’accessibilitat aplicables a l’edificació, el transport, l’urbanisme, els productes i els serveis, tant públics com privats i en espais ja existents o els de nova creació.

Segons subratlla el Departament de Drets Socials, el codi representa un salt qualitatiu “molt rellevant” respecte a la normativa actual, i suposa un avenç “necessari” per fer de Catalunya un país plenament accessible per a tothom.

El codi adapta el marc normatiu català a les directrius de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions i aprofundeix en aspectes poc regulats fins ara com, per exemple, l’accessibilitat comunicativa i cognitiva, entre d’altres.

La presidenta del Cocarmi i vicepresidenta segona del consell, Mercè Batlle, ha celebrat l’avenç que significa l’aprovació del Codi d’Accessibilitat: “estem impacients de veure’n el seu desplegament i d’escoltar quines accions s’han previst per a la seva difusió i implementació”, ha assegurat, tot i que ha recordat que “segueixen faltant recursos i celeritat en la publicació de les convocatòries” i que encara hi ha “deures pendents” en educació inclusiva. També ha remarcat la seva satisfacció per la feina feta per Drets Socials i la Taula del Tercer Sector d’unificar, properament, COSPE i IRPF en una convocatòria ordinària “tot i no reflectir-se totes les demandes del sector”.

Per la seva banda, el vicepresident del Cocarmi, Víctor Galmés, ha demanat garantir la sostenibilitat del sector mitjançant un sistema de finançament estable i previsible dissenyat amb el sector.

Més suport, més estabilitat i tràmits més àgils

Un altre dels temes d’interès del sector de la discapacitat són els canvis que s’han introduït des del Govern a les diferents convocatòries d’ajuts i subvencions amb l’objectiu de donar estabilitat a les entitats, facilitar-ne la feina i millorar el suport a l’autonomia de les persones amb discapacitat.

La convocatòria ordinària de subvencions COSPE i la que va a càrrec de l’IRPF han beneficiat enguany més de 2.500 projectes socials. S’ha inclòs una nova línia dels ajuts COSPE per a entitats que treballen amb persones amb discapacitat física, intel·lectual o situacions de pluridiscapacitat. I s’ha fet efectiva la unificació en una sola convocatòria d’aquestes dues grans línies de subvencions del Departament.

A més a més, s’han incorporat més de 15.000 places a la xarxa d’atenció pública de serveis socials que abans es finançaven amb una línia de les subvencions COSPE, cosa que permet donar estabilitat a les entitats, millorar la qualitat del servei i les condicions laborals dels professionals.

Pel que fa als ajuts PUA, s’han concedit 5.723 prestacions a 3.988 persones amb discapacitat per adquirir productes de suport. S’ha ampliat un 30% més el pressupost previst per cobrir les sol·licituds dels anys 2021 i 2022, a més de les demanades d’aquest any. I és que enguany, de manera extraordinària, s’ha permès presentar sol·licituds corresponents al 2023 i també les demandes no ateses de 2021 i 2022, tal com es va comprometre el conseller al Parlament i amb el sector.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article