ECOM celebra que s’hagi aprovat el nou Codi d’Accessibilitat però avisa que té “algunes mancances”

La federació sosté que el document arriba amb “nou anys de retard” i apressa les administracions a aplicar-lo


ECOM celebra l’aprovació del nou Codi d’Accessibilitat per part del Govern, però avisa que “encara té algunes mancances”. Així ho han expressat en un comunicat, des d’on han matisat que el document conté moltes de les esmenes que el col·lectiu va aportar a través de processos de selecció ciutadana, com la regulació en espais de joc infantils o els carrers de plataforma única.

Ara bé, ECOM critica que el document arriba amb “nou anys de retard”, i que hi ha unes “línies vermelles” que no s’han tingut en compte, com la construcció d’edificis d’obra nova sense ascensor. 

El Govern ha fet públic aquest dimarts l’aprovació del nou Codi d’Accessibilitat, que concreta les mesures, procediments i requisits tècnics perquè els espais públics, edificis, mitjans de transport, productes i serveis garanteixin l’autonomia i la no-discriminació de les persones amb discapacitat o amb altres dificultats d’interacció amb l’entorn.

Es tracta d’un document que, segons destaca ECOM, s’havia estat reclamant “molts anys” i que s’hauria d’haver aprovat com a màxim dos anys després de la llei, el 2014. Per això, el col·lectiu ha subratllat que el retard ha suposat “un estancament en el disseny i la implementació de millores d’accessibilitat universal”. “Durant aquest temps s’han perdut moltes oportunitats de millora”, lamenten en el mateix comunicat. De fet, l’entitat ha criticat no haver disposat del codi en el moment en què van arribar els fons europeus Next Generation, ja que “haurien permès desenvolupar diferents actuacions” per a l’accessibilitat.

De totes maneres, ECOM ha celebrat l’aprovació de la mesura, i urgeix a l’administració a què “pensin i executin estratègies i polítiques” que fomentin un “bon desplegament del decret, tot comptant amb la participació de les entitats del sector”. En aquest sentit, considera que un element clau serà la formació, motiu pel qual insta a promoure formacions adreçades a professionals tant del sector públic com privat, per facilitar-los la comprensió dels canvis i els resulti més fàcil aplicar-los en els seus àmbits de treball. 

Un codi “amb algunes mancances”

ECOM assenyala que les esmenes que l’entitat va proposar i que el document incorpora suposaran “la regulació de molts buits legals”, però avisa que hi ha “alguns punts” que no s’han incorporat, tot i que el col·lectiu ho va alertar durant el període d’exposició pública.

Alguns d’aquests punts són, per exemple, la construcció d’edificis d’habitatge d’obra nova sense ascensor, que l’entitat considera “inacceptables”, o que el nou codi eximeixi de fer accessibles les edificacions existents que estiguin ubicades en entorns no accessibles.

A més, ECOM valora que el nou codi abusa d’alguns conceptes com “ajustos raonables” o “proporcionalitat” que, considera, poden acabar convertint les solucions alternatives en un ctiteri general, sense valorar degudament solucions d’accessibilitat universal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article