Detecten 23 vulneracions de drets de les persones amb discapacitat a la demarcació de Lleida

Els casos estan relacionats amb l’àmbit laboral, l’accessibilitat, la mobilitat i el transport


La demarcació de Lleida ha registrat 23 vulneracions de drets de les persones amb discapacitat, el que representa un 8% dels 290 casos detectats a Catalunya l’any 2022, segons l’informe elaborat per la Federació ECOM. Les vulneracions a les terres de Lleida afecten, principalment, els drets al treball així com a l’accessibilitat, la mobilitat i el transport. En concret, s’han registrat queixes per assetjament laboral i discriminació pel fet de tenir discapacitat, per mal ús de les places d’aparcament reservades a les persones amb discapacitat o per la manca d’accessibilitat a equipaments públics i privats, entre altres.

A la demarcació de Lleida s’han constatat 23 vulneracions de drets de les persones amb discapacitat física o orgànica, el que representa un 8% de les 290 vulneracions registrades a Catalunya l’any 2022, segons assenyala l’informe elaborat per la Federació ECOM. Aquest balanç s’extreu de les consultes ateses i de les enquestes fetes per l’entitat, el que vol dir que el nombre total de vulneracions és probablement superior.

D’aquestes 23 vulneracions registrades, 15 han tingut lloc al Segrià, 5 a l’Urgell, 2 a la Noguera i 1 a l’Alt Urgell. Respecte al perfil, el 52% han estat dones i la majoria dels afectats tenen entre 50 i 64 anys. A més, el 43% d’aquests estava en situació d’atur. D’altra banda, el principal agent vulnerador ha estat el personal d’empreses privades (30%) i de l’administració local (26%). L’espai on s’han produït més vulneracions ha estat el lloc de feina (30%) seguit dels espais públics (26%).

Les vulneracions identificades han afectat principalment el dret al treball (35%), el dret a l’accessibilitat (30%) i el dret a la mobilitat i al transport (13%). Només 4 persones van denunciar aquestes situacions i els que no van denunciar és perquè van considerar que fer-ho no serviria per a res.

Respecte a la tipologia de les vulneracions, s’han registrat queixes per assetjament laboral per causes de discapacitat, pel mal ús de les places d’aparcament reservades a persones amb discapacitat, pel mal funcionament d’equipaments públics, per discriminacions i per rebre un tracte diferencial pel fet de tenir discapacitat, per espais públics i privats no accessibles o pel retard en la gestió de sol·licituds d’ajudes, entre altres.

La presidenta d’ASPID i vicepresidenta de la Federació ECOM, Bibiana Bendicho, ha presentat aquest informe a la diputada d’Igualtat de la Diputació de Lleida, Sandra Marco.

Quasi 300 vulneracions a Catalunya

A nivell de Catalunya, l’informe fet públic per la Federació ECOM indica que prop del 50% de les 290 vulneracions de drets detectades estan relacionades amb l’accessibilitat. Pel que fa al perfil de les persones que han patit una vulneració, cal dir que més de la meitat (61%) són dones i el 66% són persones d’entre 35 i 64 anys. El 59% de les vulneracions han estat a càrrec d’administracions públiques, el 32% a càrrec d’empreses i entitats privades i el 8% a càrrec de particulars. El 57% de les vulneracions s’ha produït en espais públics i el 43% en espais privats. Els més vulnerats han estat el dret a l’accessibilitat (24%), al treball (23%) i a la mobilitat i al transport (19%).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article