Nous models d’habitatge per fomentar la inclusió real de les persones amb discapacitat intel·lectual

Dincat impulsa 21 habitatges pilot i 68 persones ja compten amb els suports per a poder decidir per elles mateixes com volen viure


Dincat ha impulsat a Catalunya el projecte estatal ‘Mi Casa: una vida en comunidad’, un projecte d’innovació que neix amb la voluntat de garantir el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual, també les que tenen grans necessitats de suport, a viure en comunitat i a decidir per elles mateixes els aspectes més elementals de la seva vida. Amb la implicació actual de nou entitats del territori, s’han creat 21 habitatges pilot i ja són 68 persones amb discapacitat intel·lectual que hi participen.

Des de Dincat expliquen que l’objectiu del projecte és explorar nous models de vida per a aquestes persones, per tal de canviar les actuals polítiques de cures de llarga durada, “fent que puguin viure pel seu compte en pisos i cases a la comunitat, envoltats de veïns i amb oportunitats per poder relacionar-se, gaudir del seu lleure i de la seva intimitat”, indiquen.

A partir del projecte, que compta amb la implicació de les entitats Alba Jussà, Apindep, Aprodisca, Aspronis, El Rusc, Ilersis, IPSS, Pere Mitjans i Prodis, s’han creat 21 habitatges pilot i ja són 68 persones amb discapacitat intel·lectual i grans necessitats de suport les que han passat a viure en comunitat i a comptar amb els suports necessaris.

“Ara visc a un pis amb quatre companys, que són amics. Soc molt feliç perquè sempre havia volgut fer classes de bateria i ara amb l’ajuda dels professionals he pogut començar a anar-hi al centre cívic i faig una vida normal. També vaig a la piscina del barri i aviat espero començar a ajudar a l’hort on van els veïns. I he animat a altres amics també a fer noves activitats. Això abans no ho hagués imaginat mai”, explica en Daniel, de 35 anys, una de les persones participants del projecte a través de l’entitat Rusc Girona.

“S’ha de ser valents i contribuir al desenvolupament de polítiques públiques de prevenció de la institucionalització. Cal apostar per models d’habitatge a la comunitat per a totes les persones, especialment per a aquelles que tenen més necessitats de suport i que generalment queden excloses dels models més inclusius i personalitzats i, per fer-ho possible, calen perfils professionals adequats, com l’assistent personal”, explica Víctor Galmés, director de Dincat.

Dincat recorda que, encara avui, més de 3.800 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya resten a l’espera d’una plaça per a poder viure amb els suports necessaris, ja sigui en una residència, una llar-residència, o per comptar amb assistència a la pròpia llar. 

‘Mi Casa: una vida en comunidad’ és un projecte d’innovació de ‘Plena inclusión a tres anys’ que està impulsat a set comunitats autònomes i compta amb el suport del govern de l’Estat espanyol i de les diferents administracions públiques de cada territori. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Charo Barcelona
1.

Hola, quisiera información sobre cómo solicitar vivienda. Mi hijo cumplirá 39 años con discapacidad intelectual . Trabaja 6 horas en una fundacion. Estamos apuntados habitage ya que vivimos en alquiler. Llevamos 9 años solicitando. Junto vamos pagando ya que solo imposible. La burbuja de lloge va subiendo. disculpe si me estendi y espero su mensaje. Gracias

  • 0
  • 0

Comenta aquest article