Un 69% de les persones LGTBIQ+ pateix algun tipus de discriminació a la feina

UGT i l’Observatori contra LGTBIfòbia signaran un conveni per garantir els drets laborals del col·lectiu


Un 69% de les persones LGTBI van patir “algun tipus de discriminació”, física o verbal, al seu centre de treball entre els anys 2020 i 2023, segons un estudi elaborat pel sindicat UGT. 

Segons ha explicat aquest dijous el responsable confederal de l’Àrea LGTBI del sindicat, Toño Abad, a la seu de l’Observatori contra l’LGTBIfòbia, a Barcelona, “tornem a l’armari per aquestes violències”. Una xifra que a l’Estat es va elevar fins al 78%.

Abad ha qualificat aquestes dades de “preocupants” i considera que és “del tot antidemocràtic” que passi. Des de l’Observatori, i amb la voluntat de complir amb la normativa actual, s’ha anunciat la signatura d’un conveni amb UGT per garantir els drets laborals del col·lectiu.

Abad també ha destacat les dificultats a l’accés al mercat laboral que pateixen les persones trans i que la majoria es veuen empeses a viure de l’economia submergida. Una situació “d’expulsió del mercat laboral” que segons l’anàlisi del sindicat a Catalunya va situar en un 55%. 

A la vegada, el responsable confederal de l’Àrea LGTBI ha enumerat aspectes relacionats amb “l’àmbit familiar” per la “renuncia de drets” com ara a l’acompanyament de visites al metge o el matrimoni i això “és molt preocupant”, ha advertit Abad.  

Per tot plegat, considera que “s’han normalitzat” aquests comportaments als centres de treball i  ha recordat que, arran de l’aprovació de la llei trans i LGTBIQ+, existeix l’article 15.1 que obliga a les companyies de més de 50 treballadors aplicar mesures per assolir “la plena igualtat” i ha insistit que “la democràcia també ha d’arribar” als llocs de feina. 

L’enquesta elaborada pel sindicat va obtenir 3.400 respostes el 2020 i 2.800 el 2023 i, tal com ha indicat el responsable de l’àrea, ja s’està treballant perquè el 2025 s’elabori una de nova per actualitzar la situació. 

Una vintena d’incidències detectades per l’Observatori

D’altra banda, l’Observatori Contra l’LGTBIFòbia ha elaborat un altre informe, també en l’àmbit laboral, però entre els anys 2023 i 2024, i va registrar 23 incidències —20 el 2023 i tres el 2024—. D’aquesta vintena, un 43,5% de les afectades s’identificaven com a persones gais, un 21,7% lesbianes i un 8,7% homes i dones trans. Precisament, el president de l’entitat, Eugeni Rodríguez, ha assenyalat que la pràctica més habitual és “l’assetjament”. 

En aquest sentit, ha posat l’accent en l’afectació a les lesbianes i Rodríguez ha diferenciat l’estudi de l’Observatori amb el d’UGT “perquè són casos reals operats” per l’associació. Rodríguez, però, ha recalcat “la invisibilització” que pateixen aquestes dones en l’àmbit laboral. 

Eugeni Rodríguez ha detallat que l’acord amb UGT ha de servir perquè les persones que “hagin viscut algun incident de lgtfbifòbia a la feina” se’ls pugui donar suport, “no només amb el servei d’acompayament, també en un recorregut, si és necessari, social o penal”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article