Unes 2.500 persones es manifesten a Barcelona per la sanitat pública i el dret a la salut per davant del “negoci”

Demanen acabar amb les llistes d’espera excessives i més recursos per a l’atenció primària


Unes 2.500 persones s’han manifestat aquest diumenge al centre de Barcelona a favor de la sanitat pública, segons xifres de la Guàrdia Urbana. Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Salut, la Marea Blanca i la Marea Pensionista han impulsat la protesta, que ha arrencat a plaça Urquinaona fins a desembocar a la plaça Sant Jaume, baixant per la Via Laietana. Els manifestants han reivindicat el dret a la salut i la sanitat pública i han aixecat la veu contra les llistes d’espera excessives i la “privatització” de la sanitat. Entre altres, han reclamat també més recursos per a l’atenció primària i l’abordatge de la salut mental, així com unes condicions laborals dignes per als professionals sanitaris.

“O la ciutadania es posa dempeus i entén que la salut és un dret o ens quedarem sense sistema”, ha dit en declaracions als mitjans Toni Barbarà, metge jubilat i un dels portaveus de la Marea Blanca. Barbarà ha recordat que “si no hi ha salut no hi ha vida” i ha carregat contra la “liquidació” del sistema sanitari, tot prometent seguir lluitant “fins a l’extenuació” en contra de les “privatitzacions” i “mercantilitzacions”.

Conchita Ribera, portaveu de la Marea Pensionista, ha denunciat la “degradació” de la sanitat pública i les llargues llistes d’espera per a algunes intervencions o visites amb el metge de capçalera. “No podem suportar-ho”, ha afirmat.

“Precarització” del sistema i reclamacions

El manifest unitari, que han llegit a la plaça Sant Jaume, denuncia la “precarització” de la sanitat pública, que “atempta” contra el dret a la salut, “menysté” els professionals i beneficia interessos privats.

Davant d’això, els moviments socials exigeixen més recursos per a l’Atenció Primària i denuncien que les llistes d’espera són “excessives”, tant a la primària com a l’hospitalària. També alerten que el servei d’atenció sanitària a la infància i adolescència està “en perill” i qüestionen el nou model d’atenció pediàtrica. Alhora, demanen més recursos per a la salut mental, per a la detecció precoç i l’atenció integral i transversal a cada etapa de la vida a tots els àmbits de l’atenció assistencial.

D’altra banda, exigeixen posar fi als contractes i convenis privats i aturar les “privatitzacions” i remarquen que “la salut no és un negoci”. Per acabar, el manifest també posa el focus en les condicions laborals. El sistema actual, denuncien, abusa de la temporalitat en què es troben una gran part de les treballadores i estableix diferències “injustes” entre el personal sanitari. Per això, fan una crida a dimensionar les plantilles i establir condiciones d’estabilitat laboral.

La salut entra en precampanya

En declaracions als mitjans abans de l’inici de la manifestació Javier Pacheco, secretari general de CCOO, també ha demanat “recursos suficients” perquè el sistema no es privatitzi ni tornin les retallades. Pacheco, però, ha fet una crida perquè els partits polítics tinguin la salut al centre de les seves prioritats ara que s’apropa la campanya electoral.

La candidata de la CUP al 12-M, Laia Estrada, ha justificat la seva presència a la manifestació per recalcar que “la sanitat s’està convertint en un privilegi” a Catalunya. “Qui s’ho pot permetre es pot saltar les llistes d’espera contractant mútues privades, i això significa que la sanitat ha deixat de ser un dret per ésser un privilegi”, ha insistit Estrada, que ha parlat d’una “situació crítica” a la sanitat pública catalana. “Tant a nivell d’usuaris com de professionals, que estan totalment cremats”, ha puntualitzat la candidata de la CUP al 12-M. “Recordem que Aragonès va començar la legislatura dient que volia enfortir els serveis públics i, en el cas de la salut, internalitzaria el transport sanitari i el 061”, ha assenyalat Estrada.

“S’ha acabat la legislatura i no s’ha produït res de tot això, a banda de no revertir els tancaments per la covid i deixar una sanitat pública més desmantellada, especialment a la primària”, ha criticat la candidata de la CUP. “La legislatura es tanca amb molt mal sabor de boca i amb les mobilitzacions més grans de la història dels professionals de la sanitat”, ha conclòs Estrada.

La candidata dels comuns al 12-M, Jéssica Albiach, ha defensat que la sanitat pública “es blinda i no es retalla”, com ha dit que fa ERC amb la concentració pediàtrica o la no renovació del contracte de 200 professionals eventuals de la Vall d’Hebron. En aquesta línia, ha demanat que hi hagi pediatres a cada poble i més psicòlegs públics a la sanitat, així com l’accés a un dentista públic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article