L'Hospital Vall d'Hebron estrena una UCI “intel·ligent” amb 56 boxes

Un programa integra totes les dades clíniques i de seguretat i fa “més àgil” la presa de decisions


L'Hospital Universitari Vall d'Hebron ha posat en funcionament una nova Unitat de Cures Intensives (UCI), que substitueix l'antiga, amb una extensió de 3.500 metres quadrats i 56 boxes, tots individuals, que la converteixen en la més gran de l'Estat espanyol. Es tracta d'una UCI intel·ligent, equipada amb la tecnologia més avançada i connectada a un programa que integra totes les dades clíniques i de seguretat del pacient.

“Hem volgut la màxima connectivitat perquè reverteixi en els pacients. Tots els dispositius de suport i de vigilància estan connectats", destaca el cap del Servei de Medicina Intensiva, el doctor Ricard Ferrer, que subratlla que aquesta integració afegeix "seguretat" i facilita als professionals prendre decisions d'una “manera molt més àgil”. La unitat ha comptat amb un pressupost de 20 milions d'euros i preveu atendre uns 2.200 pacients cada any.

En la nova UCI de l'Hospital Vall d'Hebron, quan un pacient pateixi un problema clínic greu, com una aturada cardíaca, el box ja estarà esperant els professionals perquè puguin actuar. Una llum de color blava davant del box alertarà que és en aquest punt on es troba la urgència; l'estança obrirà les seves portes de forma automàtica i oferirà una il·luminació de treball adequada perquè els metges es puguin centrar en l'atenció al malalt. És l'activació del Codi Blau. “Hem connectat els servidors clínics amb els informàtics de l'edifici, de manera que el mateix edifici posarà les condicions perquè els professionals puguem atendre el pacient”, ha destacat el doctor Ferrer, que ha resumit: “Més rapidesa i millor flux de treball”. 

Aquesta és una mostra, gràcies a la domòtica, de les prestacions que ofereix la smart UCI de Vall d’Hebron, inaugurada aquest dimecres amb la visita de la consellera de Salut, Alba Vergés. La unitat està equipada amb la tecnologia més avançada de monitoratge i diagnòstic i totes les dades generades per l'equipament se centralitzen en el programa Smart Display. Es tracta d'un programa pioner a l'estat espanyol en una unitat de cures intensives, que permet generar informació que facilita la presa de decisions i, a més, millora el funcionament de la unitat. 

Les dades clíniques que genera l'equipament mèdic (per exemple, pressió arterial dels pacients) o que provenen de la història clínica (analítiques) s'envien al programa Centricity Critical Care (CCC), que converteix les dades en informació clínica per prendre decisions. Paral·lelament, es recullen dades relatives a seguretat (informació del llit, respiradors). Aquestes dues classes de dades s'integren en el sistema Smart Display per generar nova informació (per exemple, quantes vegades el pacient vol respirar i el respirador no li permet). A més, la informació de tots els pacients es trasllada en temps real a un gran monitor situat a l'Àrea de Control dels professionals per facilitar la presa de decisions. 

Vergés ha assenyalat que aquest sistema d'informació ofereix un canvi “espectacular" tant en la manera de treballar dels professionals -que abans havien d'escriure i visualitzar molta informació en llençols de paper- com en el servei als pacients. La consellera ha subratllat que es tracta d'una de les UCI “mes grans d'Europa”. En la visita, han acompanyat Vergés el director del CatSalut, Adrià Comella, i el gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, així com els responsables de l'hospital. El gerent de Vall d'Hebron, el doctor Vicenç Martínez Ibáñez, ha qualificat que la inauguració de l'UCI representa un dia “històric”, ja que la "tecnologia més avançada a Europa" s'unirà al “talent i expertesa dels professionals”.

Llits intel·ligents i llums que imiten el cicle natural

La nova UCI té setze boxes més que l'antiga i tots són individuals, mentre que abans eren dobles. Estan distribuïts en tres sectors, cadascun amb la seva àrea de control. Situada a la planta tercera de l'hospital general, sota del Bloc Quirúrgic i per sobre d'Urgències, compta amb un accés directe mitjançant ascensors de manera que la nova ubicació agilitza i facilita el trasllat de pacients. 

Els llits de l'UCI també són intel·ligents i estan connectats a l'Smart Display per enviar informació al sistema, com per exemple el pes del pacient, posició perquè no passi molt temps immòbil, moviments o alçada de la barana per evitar caigudes. També s'ha incorporat un sistema d'il·luminació que imita el cicle de llum natural dia-nit, fet que afavoreix una millor orientació dels pacients i la regulació hormonal, així com alarmes de detecció de soroll per millorar l'estada dels pacients. A més, els boxes individuals garanteixen la tranquil·litat i intimitat i disminueixen el risc d'infeccions creuades. 

Alguns boxes estan separats per envans que es poden córrer per doblar l'espai en cas d'atendre pacients d'alta complexitat com en el cas d'una ECMO, la tècnica que es fa servir en pacients crítics que pateixen malalties molt greus respiratòries i/o cardiològiques mitjançant la qual es fa circular la sang de forma extracorpòria. També com a novetat, l'Àrea de Recerca està integrada físicament en la nova smart UCI. 

Calmar la por

Maria Ángeles Ruiz, que té el seu germà ingressat a l'UCI, diu que la millora respecte a l'antiga unitat de cures intensives, on ella va estar hospitalitzada fa uns anys, és “evident" tant per als pacients i familiars com per als professionals, i ha destacat, per exemple, el fet que siguin estances individuals. Ruiz ha valorat que aquestes prestacions faciliten “una mica" passar per aquests “traumes i moments difícils” i ha demanat que es continuï millorant en el sistema sanitari: “No ens n'oblidem, si us plau”. 

Maria del Carmen Martínez, pacient de l'antiga i de la nova UCI, somriu quan explica que les infermeres la vigilen en tot moment des de la càmera i que quan ella es treu algun aparell de seguida hi acudeixen. També destaca la intimitat que ofereixen els nous boxes. La germana de la Raquel Garcia, la Núria, va estar ingressada 47 dies a l'antiga UCI per un trasplantament bipulmonar. A la nova UCI, i amb la Núria ja recuperada, la Raquel ha assenyalat aquest dimecres que les instal·lacions són “una meravella", si bé ha volgut deixar clar, agraïda, que el més important és l'equip humà. 

Més de 2.200 pacients cada any

Seran atesos a la nova UCI més de 2.200 pacients per cada any, 2.000 a l'antiga, amb una estada mitjana de 10 dies. L'UCI de Vall d'Hebron és molt complexa i des del 1970 hi reben tractament pacients adults de totes les patologies que precisen cures intensives, incloent-hi trasplantats d'òrgan sòlid (fetge, pulmó, ronyó) i hematològics, patologia vascular cerebral aguda (hemorràgia subaracnoidal), fallida multiorgànica que precisi suport d'òrgans vitals, com és la teràpia amb ECMO (oxigenació per membrana extracorpòria) i patologies que requereixen tractaments complexes com la immunofèresi. Hi treballen més de 350 professionals, la major part dones, entre metges, residents, infermeres, auxiliars d'infermeria, zeladors i administratius.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article