Creus que els teus fills van segurs en autocar? No, no hi van!


Sóc mare i infermera i em preocupa, i molt, el tema de la seguretat de les meves filles, de 4 i 7 anys, quan van en autocar escolar. Fa poques setmanes que he sabut que hi ha autocars que no porten cinturons i d'altres que duen el de dos punts. Molt perillós en ambdós casos i el més greu és que estan complint la llei!

Sabeu a quins riscos estem exposant als menors si pugen a l'autocar i no hi ha cinturó de tres punts regulable en alçada? M'explico, un cinturó de dos punts mai evita l'impacte del menor contra el seient del davant on xoquen amb sortints rígids com posagots, nanses, tauletes, ganxos, cendrers... i provoca lesions severes dins de l'abdomen, fractura de columna lumbar i trauma facial important. Això si el porten posat, si no, surten disparats com bales humanes. Davant una frenada lleu a 20 Km/h ja poden patir lesions greus, moltes vegades irreparables als ulls, mandíbules...

Llegir aquest blog és el que m'ha obert els ulls, m'he adonat del risc que he fet córrer a les meves filles i com he estat d'innocent pensant que les coses es feien procurant el millor pels menors. He viscut enganyada pensant que l'autocar era igual de segur que el cotxe... ara, ja no ho puc oblidar.

I ara que ja sabeu el que sabeu, i també sabeu que els autocars escolars van per les mateixes carreters i agafen les mateixes velocitats que el cotxe però amb la diferència, que els menors no van amb la mateixa seguretat: Que faig? O, millor dit, que feu? Us la jugueu i els deixeu pujar a l'autocar? O no el deixeu anar d'excursió?

Si un cotxe particular ha de dur sistemes de seguretat especials, per què no en un autobús escolar? Com és que la llei és tan protectora quan parlem de transport particular i els deixa a la seva sort quan van amb autocar? Fàcil, la llei està mal redactada, és ambigua i dóna marge a interpretació, llavors els dels autocars compleixen el mínim, aferrant-se només a l’“obligatorietat de dur cinturons”. I, per descomptat, els cinturons més barats, és clar. També heu de saber que és legal que els autocars d'abans del 2007 no en portin.

Cal deixar clara la gravetat situació actual: la gran majoria dels autocars porten cinturons de dos punts i els porten per qüestions purament econòmiques i logístiques. Cap motiu dels que donen les empreses d'autocars són basats en la seguretat del menor: que si ‘no estic obligat per la llei’, ‘encariria el preu final’, ‘no puc estar posant i traient sistemes de seguretat, perdria molt temps’, ‘hauria de deixar de fer serveis i perdria diners’, ‘ja anirem incorporant els cinturons de tres punts a mesura que anem renovant la flota’... Això sí, a tots, ‘els preocupa molt la seguretat del menor’. No m’ho crec.

I l'escola tampoc respon com m'hauria agradat imaginar i es limita a quedar-se al marge, a prohibir que les famílies portin al seu menor en cotxe particular a l'excursió, a esperar que la solució vingui de l'AMPA o de les famílies.

Per què posem en risc les seves vides i ningú s'esgarrifa?! Al dia són molts els menors que es desplacen en autocar i s'estan vulnerant els seus drets. Clar, “com que la canalla no es queixa”... qui dia passa, any empeny!

Això va de voler salvar vides i evitar moltes lesions. Prou mirar cap a un altre costat o amagar-se darrere estadístiques que no serveixen quan és la teva filla la que s'ha quedat en cadira de rodes o ha perdut un ull. A mi les estadístiques no em serveixen per a res.

Una solució, homologada, ràpida de fer servir i de manera provisional fins que es canviï la llei i obligui a posar cinturons de tres punts regulables en alçada a tots els autocars, podria ser el Kidy Harness Bus. A una escola de Bilbao, l'any 2010, ja el van posar a petició de les famílies.

Sé que els accidents no es poden evitar i, per desgràcia, no existeix el risc zero, però fer tot el possible per garantir la seguretat de les meves filles em surt de dins i sí que està a les meves mans lluitar perquè els danys siguin els menors possibles.

Vull remoure consciències i portar a flor de pell la sensibilització envers el tema. Prou vulnerar els drets dels menors. Cal canviar la llei ja! Si us plau, és un tema que clama al cel i cal actuar amb rapidesa. Si podem evitar una sola mort o conseqüència greu ja val la pena la lluita.

Com a mare-infermera, ho sento molt per les meves filles, però o les porto en cotxe a les excursions o no hi podran anar si no milloren la seguretat dels autocars. Prefereixo dues filles enfadades amb sa mare perquè no poden anar d'excursió, que una filla morta i l'altre amb seqüeles greus per una imprudència meva.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article