La inserció sociolaboral en temps de pandèmia


Avui comencem un nou mes, maig, i finalitzem la setena setmana laboral de confinament a causa de la pandèmia per la Covid-19, aquest virus que té al món en alerta sanitària i expectant davant la seva evolució per poder reprendre les nostres vides al punt on les vam deixar ja fa massa dies.

Com a pedagoga, desenvolupo, amb un gran equip multidisciplinari, la meva feina a l'àrea d’Intermediació laboral d’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID) i m’agradaria compartir com aquest estat d’alarma i d’excepcionalitat està afectant el nostre treball diari, tant en l’atenció directa a les persones com a les empreses amb les quals col·laborem.

La tasca de la inserció sociolaboral sempre ha anat més enllà d’una intermediació a ofertes de feina o a fer un currículum. Per nosaltres, amb una visió ACP (Atenció Centrada en la Persona), l’acompanyament i suport ara més que mai són fonamentals. S’ha de tenir en compte que, no només treballem amb i per a persones sense feina, sinó que són persones amb un grau alt de vulnerabilitat o risc d’exclusió social. Amb això, ens hem trobat amb un repte important a l’hora d’adaptar l’atenció telemàtica i les mesures a les restriccions laborals per la Covid-19. Principalment per dos motius: el primer, les possibilitats limitades d’accés a ordinadors, tauletes, mòbils amb internet i wifi per poder fer vídeo-trucades, seguiments en línia, orientacions per Skype o altres aplicacions; el segon, el nivell de coneixements i domini informàtic de les persones ateses per poder instal·lar aquests programes i fer-los servir com a nou canal de comunicació amb l’entitat. Val a dir que, els cursos de formació ocupacional programats pel mes de març i abril han estat cancel·lats i estem treballant en la seva reformulació amb eines que ens permetin una docència en línia i alhora adaptada a les necessitats del nostre alumnat.

Una de les demandes que més s’ha detectat en el conjunt de les persones ateses al llarg d’aquest mes i mig és resoldre dubtes sobre mesures laborals, com ERTO, acomiadaments, reduccions de jornada... sobretot per part de persones amb discapacitat, que es troben dins dels treballadors més sensibles o vulnerables davant la Covid-19. Altres temes han estat relacionats amb visites mèdiques o gestions administratives que tenien programades i ara no poden fer, per la qual cosa els ajudem a fer-ho tot per altres mitjans habilitats, generalment per via telemàtica. També s’està treballant, amb atencions individualitzades, per reforçar la resiliència de totes les persones a les quals acompanyem, donat que, en aquests moments, cal una bona gestió de les emocions, tant dels usuaris i usuàries com de l'equip professional que els atén.

L’altre “client” amb el que treballem és l’empresa, a qui ajudem i assessorem en matèria de selecció, formació, contractació... i que, ara mateix, es troba en situacions molt diverses. Tenim empreses hoteleres i de restauració, els més perjudicats per la pandèmia, que han hagut de tancar, han fet un ERTO o han reduït o perdut qualsevol ingrés. També n’hi ha d’altres que han pogut “reinventar-se” i, tot i la situació, estan tenint un salvavides per anar aguantant. Altres sectors, com l’agricultura i l’alimentació, han vist com la campanya de la fruita, sobretot a la comarca del Segrià, i l’augment del consum i vendes a supermercats i botigues d’alimentació, han fet que la demanda de personal i ocupació anés en augment. Parlem de perfils de peonatge per línies d’envasat i etiquetatge, collita directa al camp, carretons... així com perfils més polivalents per les grans superfícies d’alimentació. Molt afectats per baixes mèdiques a causa de la mateixa Covid-19, però al mateix temps amb molta necessitat de personal per donar una resposta d’emergència, trobem els centres residencials de gent gran, així com hospitals i centre mèdics. Aquí els perfils sol·licitats poden variar des de personal de bugaderia, cuina, neteja... fins a perfils més qualificats, com poden ser auxiliars, zeladors i personal d’infermeria.

Tot l’equip de l’àrea d’intermediació laboral d’ASPID seguim al costat de les empreses que així ens ho requereixen i al de les persones aturades en recerca de feina amb més vulnerabilitat. Hi som avui, Dia Internacional dels Treballadors i Treballadores, demà, dilluns i quan tot això passi també. Acompanyem i assessorem des de la resiliència, la reflexió, la creativitat i l’adaptació als nous reptes que ens planteja el mercat laboral durant aquesta pandèmia i amb la mirada posada al futur de la inserció laboral després de la Covid-19, així com la reflexió del paper de la pedagogia en aquest camí.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article