Mascaretes i respiradors en menys de 20 minuts

‘Startups’ i professionals de diferents sectors col·laboren en la creació de recursos d’emergència amb impressores 3D i components reutilitzats per suplir la falta de material mèdic


La falta de recursos als centres mèdics en les últimes setmanes ha posat en relleu les dificultats del seu personal per atendre els pacients malalts de Covid-19. Falten mascaretes, respiradors, guants, tests ràpids... i la llista continua. La manca de recursos ha fet mobilitzar la societat, però també emprenedors i startups. De manera voluntària han deixat de fer la seva feina als estudis de disseny i tallers per crear setmanalment centenars de peces de roba i protecció en menys de 20 minuts. Una aliança que ha donat un cop de mà essencial al personal sanitari i un bri d’esperança a creure en la solidaritat ciutadana.

LibreGuard és un exemple d’aquesta capacitat d’unió. “Fent una crida a la col·laboració, hem creat una infraestructura de manera ràpida i eficient que ja ha dotat de 5.500 pantalles els sanitaris de Catalunya gratuïtament”, assenyala David Haro, un dels membres de l’associació de professionals i startups d’àmbits diversos com el disseny, l’arquitectura, l’enginyeria i les humanitats. S’han organitzat segons les seves especialitzacions per produir uns dissenys publicats al web i tallar-los amb làser, un sistema que assegura que permet “agilitzar el procés de creació, fer-lo més barat i crear una màscara amb una vida llarga més útil” comparada amb altres sistemes com la impressió 3D impulsada per la comunitat de makers. De fet, en ells s’inspiren, però amb la diferència d’utilitzar la tecnologia làser.

“Hem creat una infraestructura de manera ràpida i eficient que ja ha dotat de 5.500 pantalles els sanitaris”

Un cop tenen les viseres fetes, els hospitals s’encarreguen d’enviar algú a buscar el material. El disseny està fet de manera que compta de dues peces: la pantalla de plàstic i una subjecció, tot fet amb materials homologats per l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS). “Un sistema senzill perquè els sanitaris les muntin en tres minuts i nosaltres destinem el temps que hi dedicaríem a fabricar-ne més”, defensa Haro, que afegeix que el cost de cada màscara no supera els 25 cèntims i es pot esterilitzar amb facilitat.

Només dos dies després de fer la cerca de professionals que s’hi volguessin sumar ja estaven enviant les primeres pantalles. Fins ara han comptat amb matèria primera cedida per grans i mitjanes empreses, però s’estan quedant sense estoc i han llançat una campanya de crowdfunding per finançar-ne la compra.

500 solucions diàries per suplir la falta de respiradors

Els respiradors, un altre element essencial per pal·liar les patologies respiratòries provocades per la Covid-19, troben una ajuda en les solucions i substituts d’emergència fets per la startup Protofy i el centre de recerca Leitat, entre altres.

A través del projecte Oxygen, aquests emprenedors especialitzats en desenvolupar tecnologia a mida pels seus clients, han creat “un mecanisme que automatitza un respirador manual AMBU”, descriu el seu cofundador, Ignasi Plaza. El disseny es pot trobar online, utilitza materials fàcils de trobar com un motor d’eixugaparabrises, una font d’alimentació o xapa, i la seva fabricació és tan simple que en 20 minuts es pot tenir fet. Aquest temps rècord, i la implicació d’empreses com Seat que s’hi han sumat, construeixen diàriament 500 unitats. Els respiradors ja han passat els controls de l’AEMPS i han rebut l’autorització per utilitzar-los als hospitals Clínic i Germans Trias i Pujol.

Segons Plaza, la iniciativa ha traspassat fronteres i s’ha convertit en un recurs d’emergència a altres països: “Renault Turquia s’acaba de posar en contacte amb nosaltres per iniciar la producció allà. També hem parlat amb enginyers de Virgin, que s’han basat en el nostre disseny per crear un respirador adaptat al mercat nord-americà”. El fet de ser un prototip open source –codi obert-, afirma, “ha agradat perquè la gent veu que qualsevol pot aprofitar-ho per salvar vides”.

Amb els dissenys en codi obert, “la gent veu que qualsevol pot aprofitar-ho per salvar vides”

Per la seva banda, Leitat ha treballat en diferents solucions: bifurcadors i respiradors. El primer és una peça a feta a mida i en 3D perquè un mateix respirador pugui ser utilitzar per dos pacients. Ara bé, només s’han d’emprar “en casos de molta emergència perquè ha de ser per a persones amb les mateixes necessitats”, explica el director de l’àrea de Salut de Leitat, Manel Balcells. Fins aleshores n’han distribuït 500 a Catalunya. El centre de recerca també ha dissenyat una altra solució que, mitjançant una part electrònica i un software, permet diferenciar de forma intel·ligent les necessitats de cada pacient.

En paral·lel, treballen en un respirador 3D que es troba en fase final d’acreditació i que calculen que poden posar-ne entre 50 i 100 diaris a disposició dels serveis sanitaris. El tret característic de la proposta, destaca Balcells, és que únicament calen els plànols i el material: “Es poden fer a Nova York, Londres o a on es tingui una impressora. Només cal acoblar-ho i homologar-ho segons les normes del país. La tecnologia 3D permet fer-ho reproduïble a escala internacional, és una aportació que podem fer des de Catalunya cap al món amb pandèmia”.

Més de 29 països s’han interessat per la proposta impulsada per Leitat, el Consorci de la Zona Franca, el centre d’impressió 3D de Hewlett Packard i amb el suport del Consorci Sanitari de Terrassa i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

Un jove sanitari amb una pantalla de plàstic tallada amb làser | LibreGuard

Millorar la detecció de casos

No només falten mascaretes i respiradors, també calen tests ràpids per detectar amb la màxima precisió el nombre d’afectats pel coronavirus. Mediktor treballa precisament en aquest àmbit amb una plataforma que avalua els símptomes de les persones a través d’una sèrie de preguntes i dona com a resultat les malalties que encaixen. Amb la Covid-19, han adaptat el sistema perquè directament les primeres qüestions portin a confirmar o descartar el virus amb un mecanisme. “L’eina permet desaturar les línies d’atenció primària, i no es limita a quatre preguntes simples que descarten amb massa facilitat la malaltia perquè no tenen en compte símptomes com la pèrdua d’olfacte”, apunta el director, Cristian Pascual.

Pascual lamenta que algunes apps “descarten amb facilitat la malaltia perquè no tenen en compte símptomes com la pèrdua d’olfacte”

Més enllà de ser un suport en el moment actual, la proposta es presenta com una ajuda per a la pròxima fase de retorn a la normalitat: “Quan s’aixequi el confinament, encara hi haurà el coronavirus i caldrà establir un protocol i orientar la societat”. Per això, tal com explica Pascual, s’han ofert de manera gratuïta al Departament de Salut per col·laborar i aportar tot el seu coneixement en telemedicina per fer front a la crisi.

‘Open source’, una solució a la crisi sanitària

Tota aquesta capacitat de mobilització de la ciutadania que s’ha vist per crear mascaretes i respiradors, segons Haro de LibreGuard, ha permès sortir del pas: “L’entorn ha canviat i el funcionament no és resilient. Empreses i govern s’han bloquejat i ha estat més fàcil començar de zero i adaptar-se al context. Per a les comunitats maker i open source que creuen en un model de continguts gratuïts i compartits, i on no hi ha medalles, els és més fàcil reaccionar en situacions de crisi”.

El codi obert torna a estar en primera línia i el cofundador d’Oxygen, Plaza, també ho celebra. “El 2012 es va fer el primer gran projecte amb impressores 3D i es va tornar el coneixement a la comunitat. Ara estem veient les primeres iniciatives de codi obert mèdiques i pot fer que la comunitat i les empreses creguin en ell”, apunta.

No obstant això, el director de Salut de Leitat, Balcells, recorda que cal anar amb cura amb aquestes propostes i que tota eina que impliqui intervenir directament en la persona, i no ser un “suport d’emergència”, ha d’estar homologat per complir amb totes les normes de seguretat dels pacients.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article