El dret al temps de lleure de les persones amb discapacitat intel·lectual

Durant l'estiu, 80 entitats socials ofereixen activitats adaptades a més de 2.000 persones amb discapacitat intel·lectual


Les persones amb discapacitat intel·lectual reclamen el dret a gaudir del seu temps de lleure i a tenir accés a una oferta d'oci de qualitat, com qualsevol altre ciutadà.

Durant aquest estiu, 80 entitats sense ànim de lucre que formen part de Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya) ofereixen un ampli ventall d'activitats adequades a les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament, de les quals se'ns beneficien més de 2.000 persones de totes les edats. Aquesta oferta es tradueix en programes de vacances, casals d'estiu, estades i activitats lúdiques, esportives, culturals i de turisme, que comptem amb professionals especialitzats i amb la col·laboració de 1.500 voluntaris i voluntàries.

Dincat fa èmfasi en què, tot i que el dret al lleure està reconegut de manera formal (article 24 de la Declaració dels Drets Humans de l'ONU), les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament encara tenen barreres, sobretot en l'entorn, per accedir a l'oferta d'oci comunitària perquè no s'han generat les oportunitats i condicions que garanteixen aquest dret (barres cognitives, estereotips i actituds negatives o poca accessibilitat dels espais físics, entre altres).

Per aquest motiu, les entitats de Dincat organitzen propostes de lleure que garanteixen que el col·lectiu pugui fer vacances o gaudir del seu temps lliure. Sense aquesta oferta, les persones amb discapacitat, sobretot les adultes, no disposarien de la possibilitat d'unes activitats d'oci ajustades a les seves necessitats de suport.

Malgrat que la societat cada cop té una visió més inclusiva, encara és necessari seguir incidint en la importància que les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament han de poder accedir a l'oferta que hi ha al seu entorn per poder tenir les mateixes oportunitats que la resta de ciutadans a l'hora de planificar i gaudir del seu oci.

En aquest sentit, Dicant recorda que l'oci i la participació comunitària són una de les principals eines d'inclusió social perquè es comparteix espais lúdics i de vacances amb la ciutadania.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article