La Generalitat recupera la potestat de distribuir ajuts a les entitats

El Tribunal Suprem tomba el decret de l'Estat que "envaïa competències de les comunitats autònomes" en l'àmbit dels serveis socials


El Tribunal Suprem ha anul·lat el Reial Decret 535/2013, mitjançant el qual l'Estat s'atribuïa la regulació de les subvencions a entitats socials, després que la Generalitat de Catalunya interposés un recurs contra aquest, per considerar que envaïa competències de les comunitats autònomes.

El govern espanyol, en el decret aprovat el 21 de juliol del 2013, considerava les ONG com a col·laboradores de la secretaria d'estat de Serveis Socials i Igualtat, fet que li permetia poder atorga-los ajuts directament.

La sentència, però, recull que "l'Estat no ostenta cap títol competencial que l'habiliti per regular la concessió de subvencions al denominat tercer sector", de manera que ha de transferir els fons a les comunitats autònomes perquè aquestes els distribueixin.

El Departament de Benestar Social i Família ha assegurat en un comunicat, que "aquesta nova sentència confirma la reiterada doctrina del Tribunal Constitucional sobre les subvencions estatals en matèries que no són de la seva competència".

Escepticisme

En declaracions a l'ACN, la consellera Neus Munté va mostrar-se "poc optimista" i va recordar que l'Estat "no ha complert cap de les sentències anteriors" i que segueix una "onada recentralitzadora".

La Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa prop de 4.000 associacions, ha mostrat la seva "satisfacció" davant la sentència en un comunicat  i ha recordat que l'anul·lació del decret permetrà a les entitats d'àmbit local i autonòmic presentar-se a subvencions de l'estat, entre les quals la més important és la procedent de la casella del 0,7% de l'IRPF per a finalitats socials.

Tot i que l'executiu havia mantingut aquests últims dos anys les subvencions a les entitats catalanes que ja les rebien anteriorment, el Decret "suposava una amenaça per a prop d’un centenar d’associacions catalanes que, en no ser d’àmbit estatal, podien perdre aquest finançament en qualsevol moment", asseguren des de la Taula del Tercer Sector.

Distribució desigual dels fons

Entitats i la Generalitat consideren que l'Estat  fa un repartiment injust dels fons. Així, per exemple, s’estima que el 2014  Catalunya va aportar a fins socials 54 milions d'euros de la recaptació estatal del 0,7% del IRPF. No obstant, només va rebre 31 milions destinats a programes socials a Catalunya. Va disposar, doncs, de 24 milions menys del total aportat pels contribuents catalans en fer la declaració de la renda.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article