Barcelona, Sabadell i Sant Feliu de Llobregat s'ofereixen per acollir refugiats sirians

L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat la creació d'un registre de famílies que vulguin implicar-se en l'acollida de refugiats


Els ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat) i Sabadell han recollit el guant a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i s'han ofert per formar part d'una xarxa de ciutats d'acollida per a refugiats procedents de Síria.

En un comunicat, el consistori de Sant Feliu de Llobregat, liderat per ICV-EUiA i PSC, ha expressat la seva preocupació "per la manca de capacitat de les institucions europees en l'abordatge de l'acollida dels milers de ciutadans procedents de Síria".

Així mateix, ha mostrat la seva voluntat de sumar-se a la proposta de l'alcaldessa de Barcelona de crear una xarxa de ciutats refugi per acollir els milers de persones que travessen Europa fugint de la guerra. L'ajuntament ha fet arribar l'oferiment a Colau a través d'una carta.

També Sabadell ha mostrat la seva predisposició a acollir refugiats sirians, a través de la seva consellaria de Drets Civils i Ciutadania. "La ciutat donarà suport als refugiats sirians, com ho ha fet amb els desplaçats d'altres conflictes armat. En les últimes setmanes hem viscut situacions dramàtiques, la mort de persones que fugen desesperadament. Ara hem de passar a l'acció i demostrar que Catalunya és un país d'acollida", ha assegurat la regidora Míriam Ferràndiz.

València també s'adhereix a la iniciativa

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha afirmat que la ciutat "se sumaria" a la proposta de Colau i acolliria immigrants i demandants d'asil, però ha assenyalat que vol saber primer "què farà la Generalitat Valenciana i què farà el Govern d'Espanya". Segons la seva opinió, és difícil que "la problemàtica dels refugiats la pugui resoldre una ciutat".

Barcelona obrirà un registre de ciutadans disposats a ajudar els refugiats

Avui el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, s'ha  reunit a l’Ajuntament amb entitats i oenagés especialitzades en l’acollida de persones que cerquen asil i de caire humanitari, per estudiar possibles accions des de Barcelona davant la crisi dels refugiats.

Després de la reunió, Pisarello ha anunciat que el consistori obrirà un registre on podran inscriure's els ciutadans disposats a ajudar els refugiats amb diners, feina o allotjament. A més, l'Ajuntament ha acordat duplicar el pressupost del 2015 del Servei d'Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), que era d'uns 100.000 euros i ja s'ha exhaurit amb l'atenció a 700 persones.

El consistori també vol exigir a l'Estat que faciliti els fons europeus per a què arribin a les persones afectades.

El 2014, 786 immigrants van demanar asil a Catalunya, un 60% més que l'any anterior, quan van fer-ho 484 persones, i es preveu que enguany al xifra es dupliqui.

Durant el primer semestre de 2015, d'acord amb dades del Ministeri d'Interior, Espanya ha superat el total de peticions de protecció internacional rebudes l'any passat, quan van ser 5.947. De moment, se n’han comptabilitzat més de 6.000 i s’augura que seguiran creixent els propers mesos fins a superar les 7.664 del 2007.

Espanya s'ofereix acollir refugiats per sota de la demanda europea

El president del govern, Mariano Rajoy, ha anunciat aquest dimarts que Espanya està disposada a acollir "de moment" 2.739 refugiats en resposta a la crisis humanitària en les fronteres i territori de la Unió Europea. La Comisió Europea va demanar que el país n'acollís més de 5.800, dels 40.000 que han sol·licitat asil i que procedeixen principalment de Síria i Eritrea.





Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article