Catalunya és la comunitat autònoma que més pacients té en llista d'espera per ser operats

Els col·legis i sindicat de metges culpen l'allau a urgències per 'l'infrafinançament crònic' de la sanitat catalana


Catalunya encapçala les comunitats autònomes amb més llista d'espera per operacions quirúgiques i és la tercera que més denuncies rep pels seus serveis sanitaris, segons dades que ha fet públiques l'associació El Defensor del Pacient a la seva memòria anual. Paral·lelament, els quatre col·legis i el sindicat de metges han tret un comunicat per denunciar la "insuficiència pressupostària" i la "manca de recursos" que pateix el sistema sanitari català i en especial els serveis d'urgències.

Catalunya té 300.600 pacients en llista d'espera. D'aquests 161.700 esperen a ser operats i 138.900 a fer-se les proves diagnòstiques. És la comunitat autònoma que té una llista d'espera més llarga per a operacions quirúrgiques per davant d'Andalusia (94.500) i Madrid (83.400). El temps d'espera per una operació és de 110 dies de mitjana però algunes operacions com les pròtesis de maluc, les artroscòpies de genoll o les operacions de cataractes es poden arribar a demorar fins a 130 dies, segons l'entitat d'El Defensor del Pacient. Catalunya també lidera el rànquing de tancament de llits hospitalaris amb un total de 2.000 de perduts.

La llarga llista d'espera per les operacions ha estat el principal motiu de denúncia dels pacients, junt amb el servei d'urgències - també col·lapsat- i la cirurgia en general. Amb 2.199 casos és la tercera comunitat que més denúncies ha tingut. De total, 1749 han estat a la demarcació de Barcelona, 254 a Tarragona, 106 a Girona i 90 a Lleida. L'associació d'El Defensor del Pacient recorda que en aquesta legislatura, amb Antoni Comín al capdavant de Sanitat, el pressupost de reduir les llistes d'espera s'ha retallat de 103 a 45 milions d'euros, "cosa que es preocupant tenint en compte l'objectiu de millorar-ne la gestió", diuen.

Un sistema que pateix 'infrafinançament crònic'

Les dades de l'entitat d'El Defensor del Pacient han coincidit amb el comunicat que ha fet públic el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i el sindicat Metges de Catalunya (MC) en què aborden la situació de saturació extrema que es viu des de fa setmanes als serveis d’urgències dels hospitals, a l’atenció primària i al sector sociosanitari arran de l’arribada de l’epidèmia de grip. Els col·legis i el sindicat denuncien que el col·lapse es deu a "la insuficiència pressupostària" i "la manca de recursos" però també als "dèficits estructurals i organitzatius" i a "l’evolució sociodemogràfica de la població".

El manifest critica "l'infrafinançament crònic de la sanitat" que ha vist retallat els seus recursos en 8.800 milions els darrers sis anys i reclama ara, en plena negociació de pressupostos, que tots els grups parlamentaris facin un esforç per recuperar els nivells de despesa en salut "d'abans de la crisi". Recorden que el 2017 està prevista una despesa per càpita de 1.186 euros, "molt per sota dels 1.297,5 euros per habitant de l’any 2010" i una xifra semblant a la despesa que es feia fa deu anys. Col·legis i sindicat demanen enfortir les estructures sanitàries i reforçar de manera específica "l'apoderament de l'atenció primària" a fi de recuperar una certa normalitat en els serveis sanitaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article