La Generalitat multa dues famílies gironines per no portar els fills a l'institut

L’Ajuntament de Girona és el primer de Catalunya que recorre a la via administrava per combatre l’absentisme escolar


Dues famílies de la ciutat de Girona han estat sancionades per no portar els fills a l’institut. Aquesta és la primera vegada que un Ajuntament, en aquest cas el de Girona, ha recorregut a la via administrava per combatre l’absentisme escolar. Les denúncies han derivat en una falta lleu i una sanció de 600 euros per la família d’una jove de 15 anys absentista total des de 1r d’ESO i un segon cas pendent de resolució definitiva, ja que la família va presentar al·legacions. Ambdues sancions les ha interposat la Direcció General de l’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya.

La Comissió d’absentisme escolar de la ciutat, que funciona des del 2010 i se centra en la detecció de casos d’absentisme regular (6-15 dies al mes) i crònic (16-20 dies al mes), ha tractat un total de 80 casos el curs 2015-2016, el doble que un any enrere. Segons els responsables, aquest augment és fruit de la feina que s’ha fet per detectar situacions en fase precoç. Des del curs 2011-2012, la comissió ha derivat vuit casos a la fiscalia i només un està pendent de judici (el d’un alumne de primària). Aquest any, la Comissió presentarà a la DGAIA tres casos d’absentisme escolar i està estudiant presentar-ne quatre més.

“Gràcies al protocol i a la feina de la Comissió, s’han pogut derivar casos que fins ara eren latents i ocults. A més, ara els centres tenen un referent en aquest àmbit a la ciutat. Es tracta no només de sumar sinó de multiplicar els esforços”, va remarcar la regidora Isabel Muradàs, que va assenyalar que a la Comissió es fa “sobretot treball preventiu”. En aquest sentit, la Comissió celebra que el curs passat vagin tornar al centre escolar 10 alumnes, el doble que el curs anterior.

“La finalitat és garantir el dret fonamental dels infants i els joves de Girona a una escolarització completa, perquè creiem en la igualtat d’oportunitats de totes les persones i aquesta igualtat comença amb l’escolarització”, va subratllar l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, que va remarcar que l’objectiu és “l’absentisme zero” o, almenys, “que es produeixi una detecció precoç per poder actuar”. 

També des del curs 2015-2016 està en funcionament un dispositiu d’intervenció en l’espai públic coordinat entre la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra amb l’objectiu de vetllar per la plena escolarització dels joves i els infants. El curs passat es van detectar 12 joves absentistes a través d’aquesta iniciativa i aquest curs se n’han localitzat dos.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article