Els set punts per entendre la reforma horària

El consell assessor passa el relleu al Govern perquè aconsegueixi un pacte nacional abans de l’estiu per a un canvi d’hàbits dels catalans


El 2014 el consell assessor per a la reforma horària va començar a empastar un pla que aquest divendres ha presentat formalment al Govern. En ell, proposa compactar i flexibilitzar les jornades laborals, tancar els comerços abans o fer els àpats en hores més saludables. A Social.cat resumim en set punts un programa que canviarà els hàbits dels catalans en els propers mesos. "Al voltant de l’estiu, el Govern haurà d’haver aconseguit un pacte nacional per a la reforma horària", ha assenyalat la consellera de Presidència, Neus Munté.

En la jornada que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat, els impulsors del projecte de reforma horària han recordat que hi haurà d’haver "un moment zero" en què els calendaris dels diversos àmbits socials hauran de sincronitzar-se. Això, avisen, "comportarà reequilibris de poder" i que s’hagin de prendre "algunes decisions de caràcter coercitiu". A més, caldrà informar amb campanyes de divulgació la ciutadania. "El que plantegem ara no és un caprici, ni una frivolitat ni un luxe, sinó una necessitat urgent d’interès públic que millorarà la qualitat de vida de la ciutadania", ha assenyalat la presidenta del consell assessor, Ester Sánchez.

1. Una jornada laboral més flexible i compactada. Una de les apostes més rellevants del consell assessor és, sens dubte, la de la reforma del calendari laboral. Sense aquesta important reforma en el teixit productiu, avisen els experts, no serà possible cap altre canvi. Per això, tant sindicats i patronal han acordat introduir horaris més flexibles, compactar les jornades i reduir la presència dels treballadors a l’oficina per motivar la conciliació laboral. A més, també aposten per millorar la productivitat dels equips de treball. En aquest sentit, l’administració ja porta avantatge a l’empresa privada, on es recomana adaptar l’agenda política dels càrrecs electes a la reforma i establir una hora de tancament dels equipaments públics per adherir-se al pacte nacional. També fomentaran els tràmits digitals, per tal d’evitar desplaçaments que no siguin necessaris. En aquest sentit, també apostaran per horaris més saludables per als professionals de la Salut i, per això, s’hauran de fomentar les borses de treball.

2. Menjar els àpats en horaris més saludables. Aquesta reforma en el teixit productiu també ha de garantir que els treballadors puguin menjar els àpats en horaris més saludables. També la reforma en l’àmbit educatiu ho ha de fomentar. Així, per exemple, en l’alumnat de més de 18 anys que cursa graus universitaris o postgraus, es proposa redistribuir els descansos i avançar l’oferta formativa. També serà necessari adaptar els horaris de la pràctica esportiva i de les activitats físiques, que no haurien d’allargar-se més enllà de les vuit del vespre.

3. Les botigues tancaran abans de les vuit del vespre. Així mateix, en l’àmbit del comerç i del consum, el consell assessor aposta per un canvi de tendència de la franja horària. Per això, proposen que els comerços tanquin a dos quarts de vuit del vespre. Es buscarà, per això, que les compres es facin al migdia.



4. Avançar les extraescolars. Un dels àmbits que ha generat més polèmica ha estat el de l’educació obligatòria. Per què? El consell assessor proposa canviar redistribuir els horaris: que l’àpat principal es faci al migdia i que els horaris de les extraescolar s’avancin per respectar el temps de convivència familiar. Una de les mesures en què han posat èmfasi és la planificació de possibles ajudes a famílies que ho necessitin per a extraescolars i menjador.

5. L’horari de major audiència a la televisió, fins a les onze de la nit. També s’impulsen reformes en els espais televisius i aconsellen que la franja de màxima audiència sigui de les vuit del vespre a les onze de la nit. També es reclama que la programació respecti l’horari infantil.

6. Un oci més racional. La indústria cultural és també un dels sectors que haurà d’ampliar el seu ventall d’horaris, que ja no haurà de ser majoritàriament nocturn. Per això, proposen els experts crear una taula de seguiment d’aquest canvi d’hàbits que tingui en compte també les diferències territorials i climàtiques.

7. Reduir els accidents de trànsit. El consell assessor també assenyala que, actualment, degut a la poca flexibilitat horària, hi ha massa desplaçaments, el que provoca no només el col·lapse del trànsit i la conseqüent contaminació de les àrees urbanes, sinó també un major nombre d’accidents. Consideren, per això, que cal incrementar l’oferta de transport públic i modificar les hores punta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article