Comín: “Catalunya vol ser el referent en Salut com Finlàndia ho és en Educació”

El conseller insisteix que la salut mental és "la prioritat del Departament" i que hi destinarà 70 milions d'euros més


“Catalunya té l’aspiració de ser un referent en salut, com Finlàndia ho és en educació. Volem ser la Finlàndia de la salut”, ha afirmat. Així de contundent s'ha mostrat el conseller de Salut, Toni Comín, durant l'acte d'inauguració de la Jornada 'Polítiques i estratègies en l’atenció a la salut mental i les addicions en el context internacional'. Per això, ha reiterat el seu compromís d'invertir 70 milions d'euros més a la salut mental, "la inversió més gran de la història en aquesta àrea".

Durant la seva intervenció, el titular de Salut ha detallat que aquesta dotació addicional es destina a reforçar l’atenció comunitària amb una partida de 49 milions d'euros amb programes de salut i escola i altres programes com el de prevenció i promoció comunitaris.

D’altra banda, 12 milions d'euros es dedicaran a la intervenció intersectorial, és a dir, a donar suport als centres de menors tutelats per la DGAIA o a finançar accions coordinades amb el Departament de Justícia, entre d’altres. També ha recordat Comín que invertirà 8 milions d'euros a l’atenció hospitalària (unitats d’urgències psiquiàtriques infantils, hospitals de dia...), i finalment un milió d'euros a l’acreditació, avaluació externa i al reforç a sistemes d’informació.

Les declaracions del conseller coincideixen en la mateixa setmana que se celebra el 6è Congrés de Salut Mental, amb el títol Migracions, Exili i Refugi: Drets Humans i Salut Mental, que reunirà al voltant de 300 professionals de diversos àmbits per debatre i compartir neguits i reflexions al voltant dels moviments migratoris arreu del món. Entre els ponents s’hi compten el psiquiatra d’origen sirià Nabil Sayed-Ahmad Beirutí, la catedràtica de Filosofia Moral i Política Margarita Boladeras i el filòsof i escriptor Josep Ramoneda.

Aposta per crear sinergies internacionals

Finalment, el conseller ha destacat que “una manera de simbolitzar aquest salt en importància, en model i en prioritat és el fet que s’ha passat de la marca Pla director a una autèntica estratègia nacional en salut mental” i ha dit també que Catalunya s’ha d’alienar “de manera inequívoca” amb les polítiques europees i amb les recomanacions internacionals com la de The European Mental Healt Action Plan per “poder ser referents per a altres països”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article