El Govern rebaixarà l’IRPF als propietaris que lloguin pisos per sota del preu mitjà de la zona

Gairebé 30 municipis podran calcular el preu de referència per metre quadrat dels habitatges de lloguer per evitar abusos

L’Ajuntament de Barcelona demana també poder penalitzar els abusos


La Generalitat tindrà, a partir d’avui, eines per poder controlar la bombolla del lloguer. La consellera de Governació, Funció Pública i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presentat aquest dimecres un web que permetrà calcular el preu de referència per metre quadrat dels pisos de 27 municipis catalans. Amb aquesta informació a la mà, el Govern ha decidit que durà a terme una rebaixa del tram autonòmic de l’impost de la renda (IRPF) als propietaris que lloguin pisos per sota de l’índex de referència de la seva zona.

L’eina, que funciona a través de Google Maps, busca els contractes en cercles concèntrics al pis en qüestió fins que troba una mostra suficient per calcular el preu mitjà. Així, per exemple, si el preu mitjà és de 600 euros, tots aquells propietaris que posin els pisos de lloguer a un preu inferior a 600 euros se’ls rebaixarà l’IRPF.

A banda dels 27 ajuntaments i de la Generalitat, la consellera ha apuntat que l'Estat també podria fer el mateix pel que fa a l'impost de societats. Les administracions implicades es tornaran a reunir en un termini de dos mesos per avaluar el funcionament de l'indicador.

“Oferim transparència i coneixement al ciutadà i l'empoderem a l'hora de prendre decisions importants per les seves vides, com són la tria de l'habitatge”, ha assenyalat la consellera sobre l'índex, que comença a funcionar aquest mateix dimecres en base a la informació de 200.000 contractes. Borràs ha afegit que els 27 municipis on operarà l'índex representen el 60% de la població catalana.

L’Ajuntament de Barcelona demana poder penalitzar l’abús

Per la seva banda, el regidor d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Josep Maria Montaner, ha opinat aquest dimecres que l'índex de preus del lloguer presentat per la Generalitat és un pas “imprescindible i necessari” i ha afegit que l'Ajuntament fa temps que ho va plantejar i “tothom se li va tirar a sobre”. En tot cas, ha considerat que cal introduir moltes millores en aquest índex, perquè ara mateix és “molt quantitatiu”. Al seu parer, cal afegir dades qualitatives, com si hi ha una pressió especulativa a la zona, i valorar l'índex en funció de les rendes dels veïns, és a dir, del percentatge que representa respecte als ingressos de la unitat familiar.

Des del Grup Demòcrata, el seu portaveu, Joaquim Forn, ha celebrat aquesta nova eina i ha instat l'Ajuntament a “moure fitxa” immediatament per incentivar aquells lloguers que estiguin per sota de l'índex, a través de l'IBI o amb ajudes per a la rehabilitació de pisos. ”Esperem que no s'adormin més”, ha dit Forn.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article