Compromís amb l’equitat de gènere #Equitat8M


Des de l’Institut Català de les Dones commemorem el 8 de març Dia Internacional de les Dones amb la campanya “Compromís amb l’equitat de gènere. #Equitat8m”. Unes mans de dones que simbòlicament demanen la paraula sobre un fons  de color lila volen ser un reconeixement al feminisme i a la lluita històrica de les dones per aconseguir l’equitat de gènere. Per altra banda, amb el missatge, volem posar de relleu el compromís del conjunt de tota la societat catalana per avançar de manera eficaç i efectiva cap una igualtat d’oportunitats real entre dones i homes. I és que aquest 8 de març hem de celebrar que la societat catalana s’ha dotat d’una nova eina, la Llei 17/2015 de 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, que ens ha de permetre eliminar els obstacles que ens llasten i produeixen que encara avui dia les dones de la Catalunya pateixen importants desigualtats en molts àmbits.

Un exemple d’aquestes desigualtats, tot i que les lleis fa anys que reconeixen sobre el paper la igualtat d’homes i dones,  és que les dones treballen més que mai, dins i fora de casa, però pateixen més precarietat laboral que els homes, tenen sous més baixos que ells (la bretxa salarial augmenta en comptes de disminuir i ja se situa gairebé en un 25%) i encara hi ha una naturalització de que les dones són les que han de fer les feines de cura. El treball remunerat és molt important perquè ens atorga la independència i l’autonomia necessària per poder desenvolupar el nostre projecte vital, sigui quin sigui, amb total llibertat.

La nova Llei ens ha de permetre construir una Catalunya que sigui un país avançat, que és el mateix que dir una societat efectivament equitativa entre dones i homes. Això vol dir facilitar a les dones el seu desenvolupament en el món professional i evitar la pèrdua del talent femení, incidint especialment en promoure el lideratge professional i emprenedor de les dones i distingint les empreses amb plans d'igualtat en la contractació i en l'atorgament d'ajuts. I també avançar en la paritat; aprofundir en la coeducació, i la conciliació, i fer una especial incidència en la millora de la representació de les dones que fan la publicitat i els mitjans de comunicació per tal que siguin més paritaris, facin visibles les dones i la seva manera de veure i estar en el món i col·laborin en la transmissió dels valors que ens calen per arribar a la societat que volem.

Eliminar les condicions socials i culturals d’un sistema que manté les dones al marge del poder i de molts àmbits, i avançar cap a una societat més justa amb dones i homes més lliures no és un repte en solitari de l’administració, és un repte col·lectiu, el compromís de tota una societat que ha decidit fermament avançar. I aquesta llei, que és fruit d’un llarg camí de les dones a favor dels seus drets, la desenvoluparem, com no podria ser d’una altra manera,  amb les aportacions  i el suport del teixit d’entitats de dones del nostre país.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article