Cap a un pla nacional de competències digitals


En l’actual estat del benestar que encara perviu al nostre país, i que esperem que pugui tornar a moments més esplendorosos, hi ha entitats del tercer sector, la Generalitat de Catalunya, els Ajuntaments i tot el sistema educatiu català vinculats d’una o altra manera a la millora de les competències digitals de la ciutadania.

Un exemple és la Xarxa Òmnia per l’alfabetització, socialització i acció comunitària de perfils majors de 65 anys i nouvinguts. És una part de la tasca que fan els més de 100 punts Òmnia escampats pel territori, de manera discreta, des de fa 16 anys. O les Antenes Cibernàrium, a la ciutat de Barcelona, que treballen a les biblioteques oferint itineraris formatius gratuïts. O el TEB des del Raval amb projectes de tecnologia social.

Penso que hi ha alguns punts de millora (que llisto a continuación de manera somera i gens exhaustiva): Caldria empoderar (com sempre) la xarxa familiar. Des de l’escola hi ha pendent d’estendre en l’Aprenentatge i Servei, per exemple, en projectes intergeneracionals, on adolescents treballen a l’escola la transmissió del funcionament d’un Smartphone o competències bàsiques digitals a persones de +55, i mitjançant la pràctica i la reflexió s’efectua l’acció educativa. Tenim un examen d’acreditació (l’ACTIC) que sembla que no ens haguem acabat mai de creure. I tenim la universitat a la cua de la implantació digital en comparació amb la resta d’àmbits educatius.

I davant aquest panorama fragmentat, faltaria un pla estratègic nacional: fer una anàlisi extens de la situació actual (les estadístiques d’Idescat són ben minses en aquest sentit), les competències que ens cal assolir (per edats i col·lectius) i implantar-ho en els diferents organismes implicats.

A Catalunya hi ha pla nacional de joventut, de valors, d’associacionisme i voluntariat… Per què no un pla de competències digitals?

Tenim recursos al territori però no anem coordinats, acollim dos dels esdeveniments tecnològics més importants de la nostra época : El Sònar+D i el Mobile World Congress, i com a país, tenim la necessitat davant dels ulls, si volem sobreviure en el món del segle XXI amb dignitat.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article