Dincat desaprova les reformes de la Llei de la dependència que proposa l'Estat

El Grup Dincat (Discapacitat intel·lectual Catalunya), que agrupa 310 entitats i representa els drets de 30.400 persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, fa públic el seu desacord envers el nou projecte de la llei de la dependència. El copagament al que hauran de fer front les persones dependents i l'ampliació fins a dos anys del període per tramitar l'expedient de l'usuari sense generar retroactivitat perjudicarà a una part important del col·lectiu que Dincat defensa.
 
Les mesures proposades creiem que no impulsen l'autonomia personal del beneficiari, ni responen a la necessitat d'ajudar i reforçar la família que té un paper predominant com a xarxa principal per cobrir les necessitats de les persones en situació de dependència, ni tampoc ajuden a desenvolupar una xarxa de serveis socials amb equipaments i serveis necessaris. Són mesures purament d'estalvi del Govern Central com ara:
 
- Copagament pels serveis: Fins ara, quedaven fora del copagament els beneficiaris amb uns ingressos inferiors a 17.000 euros anuals. Amb el nou sistema només en quedaran totalment exempts els que ingressin menys de 4.800 € anuals (400 € al mes). Aquesta mesura provocarà que milers de persones en situació de vulnerabilitat econòmica hagin de fer front a un cost que no podran assumir.
 
- La retroactivitat passa de 6 mesos a 2 anys: L'Administració pot retardar-se fins a dos anys per tramitar l'expedient de l'usuari i concedir-li l'ajuda.   Si aquesta és una prestació econòmica, el dependent no rebrà endarreriments per aquest període.
 
- El govern deixarà de cotitzar a la Seguretat Social per aquelles persones que cuiden d'un familiar dependent.
 
- Disminueix en un 15% la prestació pels cuidadors familiars i s'establiran uns criteris mínims per poder ser cuidador d'un familiar amb dependència.
 
- Els dependents moderats no entraran al sistema fins a l'any 2015, un any més de retard.
 
 
Aquesta retallada recau en un dels grups socials més vulnerables. A Catalunya hi ha més de 42.000 persones amb discapacitat intel·lectual  que, abans d'aquest nou paquet de mesures, ja estaven patint amb especial incidència, els efectes de la crisi econòmica via retallades en politiques actives d'ocupació i en educació.