Afers Socials rebaixa a 29.000 les persones dependents que no reben cap ajuda

La patronal de recursos assistencials, l'ACRA, apuja la xifra fins a les 75.000 persones


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies indica que el volum de persones que han estat valorades per primer cop al sistema de dependència i que es troben pendents de tenir el Pla Individual d'Atenció (PIA) que cal per rebre la prestació és de 28.763, “lluny” dels 75.000 que indica la patronal de recursos assistencial, l'ACRA. La mateixa font indica que el nombre d'usuaris atesos a desembre del 2018 pel sistema català de la dependència ha estat de 171.722 persones, que reben 211.354 prestacions.

Aquesta xifra dista de la que dona l'Imserso, que és de 157.000 usuaris, una diferència que el Govern atribueix a les incidències dels sistemes d'informació, “que no són interoperables i generen més de 100.000 incidències anuals”, i que “deixen fora a nivell estadístic i del finançament mínim a gairebé 15.000 usuaris”.

A més, Afers Socials subratlla que les estadístiques tampoc reflecteixen “l'esforç” de les administracions en la provisió de la teleassistència, que a Catalunya, segons les seves xifres, arriba a més de 204.000 usuaris, en alguns casos “de forma complementària” a altres prestacions de la dependència.

En aquest sentit, s'indica que bona part de la cobertura que s'ofereix a persones amb grau I (i també a persones sense valoració de grau) es presta als municipis, sobretot amb la teleassistència avançada, que encara no és una prestació bàsica del sistema “i no queda reflectida en les estadístiques oficials”.

Afers Socials posa en valor, també, que s'han creat 3.500 places residencials entre el 2016 i el 2018, i que s'ha arribat a finançar tot el cost de la plaça quan la persona no disposa de capacitat de pagament. També afirma que s'ha incrementat un 25% el nombre de prestacions econòmiques vinculades (PEV) entre el 2016 i el 2018 per finançar fins a un terç del cost de la plaça de residència privada. I una altra dada que aporta l'administració és que des de març del 2016 el sistema català de la dependència ha incorporat 26.100 usuaris nous.

Des del Govern s'indica que el finançament de la dependència “continua sent una assignatura pendent”, i es recorda que dels 1.400 milions que costa el sistema, l'Estat n'aporta 172, la Generalitat 926 i la resta els usuaris mitjançant el copagament.

Finalment, l'executiu català denuncia que en els darrers deu anys l'Estat ha deixat d'aportar més de 5.700 milions d'euros al sistema català “tal com està compromès” a la Llei de la Dependència. En els darrers exercicis “l'incompliment” ha superat els 500 milions anuals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article