La donació i el trasplantament d'òrgans augmenten un 18% el primer trimestre de l'any a Catalunya

La donació d’òrgans se situa en unes xifres rècord, i ja supera la barrera dels 100 donants cadàver vàlids


Gràcies a més de 100 donants, els hospitals catalans han pogut fer un trasplantament a una xifra rècord de persones durant els tres primers mesos de l’any 2019, tal com mostren les dades que gestiona de forma sistemàtica l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Durant aquest primer trimestre de l’any 2019, s’han obtingut 105 donants cadàver vàlids, que representen un 18% més que l’any 2018 i es tradueixen en 337 intervencions.

Els donants de mort encefàlica (cerebral) han augmentat lleugerament (1,8%); mentre que els donants de mort en asistòlia (aturada cardíaca) han incrementat de forma més destacada (44,1%) gràcies als donants de mort en asistòlia controlada (malalts terminals ingressats a l’hospital que moren per cessament irreversible de l’activitat cardíaca).

Per tipus d’òrgan, augmenten els trasplantaments renals (16,2%), els hepàtics (29,2%), els pulmonars (15,4%) i el pancreàtics (250,0%). Els cardíacs són, amb dos menys, els que de moment mostren una activitat inferior a la de l’any passat.

Des de l’OCATT es destaca l’èxit col·lectiu dels resultats tant gràcies als equips de professionals, hospitals i el model de trasplantament com també a la confiança de la societat en el sistema i, sobretot, a la generositat, solidaritat i valentia dels donants i dels seus familiars, que fan possible aquest èxit col·lectiu, la qual cosa diu molt de la societat en què vivim.

El consentiment per a la donació, nombre de famílies que accepten la donació dels òrgans d’un familiar difunt entre totes les entrevistes de donació que es realitzen, se situa en el 83%, percentatge similar al del 2018.

El nombre de donants vius, d’altra banda, segueix disminuint: 21 donants fins al 31 de març, un 25% menys (set donants) que el 2018. D’aquestes donacions, 20 han estat de ronyó i una de fetge. L’OCATT assenyala que aquest fet es pot explicar pels bons resultats de la donació de cadàver, però això no treu que no s’hagi de seguir promovent el trasplantament de donant viu ja que l’evidència científica mostra que és la millor opció terapèutica per als malalts joves.

De moment, l’Hospital Clínic de Barcelona, amb 21 donants cadàver vàlids i 5 donants vius, és el centre amb més donants gestionats; seguit de prop per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, amb 19 i sis donants, respectivament; i l’Hospital Germans Trias i Pujol, amb 18 i un donants, respectivament.

El repte: 400 donants vàlids

L’OCATT ressalta aquesta activitat extraordinària ja que es tracta d’un ritme de trasplantament molt superior a qualsevol etapa anterior. Tot i això, subratlla que la donació i, per tant, la disponibilitat d’òrgans és fluctuant en el temps, però destaca que si se segueix aquest ritme es podria estar parlant d’uns 400 donants vàlids i uns 1.300 trasplantaments al final d’any.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article