Un dictamen de llei preveu recuperar l'Agència de Salut Pública

L'ens, que va ser derogat el 2014, permetrà aglutinar els serveis de salut i separar-los de les funcions polítiques del Departament


La Comissió de Salut ha aprovat, en la sessió celebrada l'11 d'abril, el text del dictamen de llei que preveu crear l'Agència de Salut Pública de Catalunya i que s'haurà de debatre i votar en el Ple del Parlament. Segons el text publicat al BOPC, aquesta serà una organització diferenciada de la Generalitat per tal de “garantir que es respon amb més eficàcia, agilitat i flexibilitat els reptes actuals i del futur” en aquest àmbit. A més, dotarà l'estructura territorial d'elements de descentralització com els serveis regionals.

“El que es pretén ara és recuperar el que la llei de salut pública aprovada el 2009 pel Parlament i derogada el 2014 per la Generalitat deia. Aquest organisme serà independent del Departament de Salut, tindrà un pressupost propi i la seva funció serà bàsicament professional”, ha explicat a Social.cat el subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llebaria. A més, ha explicat que la creació d’aquesta agència permetrà separar les funcions de serveis de les funcions polítiques, que aquestes darreres són les que seguirà gestionant el Departament de Salut.

Així, per exemple, el Departament seguirà prenent decisions com ara si tira endavant o no la Llei d’Eutanàsia, o bé si crea determinades polítiques de salut sexual i reproductiva i, en canvi, l’Agència de Salut Pública, des d’una vessant més professional, serà l’encarregada de gestionar la xarxa d’atenció primària o bé d’actuar davant d’un brot o epidèmia.

El màxim òrgan de govern de l'agència serà el Consell Rector, que garantirà “una major acció intersectorial i interadministrativa per assolir els objectius actuals i futurs de promoció de la salut i prevenció de la malaltia, de vigilància de la salut i de protecció de la salut”. Llebaria ha confirmat que aquest consell l’integraran també membres de departaments de la Generalitat que tenen una funció en la salut pública com ara Treball, Educació o bé Territori, i comptarà amb representants del món local. Així, ha assegurat, “s’aconseguirà una governança més compartida de la salut públicaˮ.

L'ens tindrà personalitat jurídica pròpia, autonomia de gestió i una cartera de serveis clarament definida. I, entre moltes altres funcions, haurà d'assegurar “la preparació per la prevenció, detecció i gestió de situacions de crisi i d'emergència per a la salut de la població, d'una manera coordinada, amb els dispositius de les administracions que es mobilitzin en aquestes situacions en el marc dels plans de protecció civil”. A més, també haurà de “coordinar el Sistema de Formació i Recerca en Salut Pública en col·laboració amb els altres organismes competents amb una visió innovadora i de cerca de l'efectivitat per solucionar els problemes de salut comunitària”.

De les esmenes reservades per defensar en el Ple del Parlament destaca una de Ciutadans que vol que el Consell Rector sigui l'encarregat de “garantir la igualtat i l'equitat entre els ciutadans de diferents territoris”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article