ECAS reclama garantir el dret al padró a tots els municipis catalans

Les entitats socials plantegen demandes als municipis al voltant de l’habitatge, l’ocupació, els ingressos, els serveis socials i la inclusió educativa


Garantir el dret al padró municipal com a porta d'accés a molts altres drets en l'àmbit dels serveis socials, la salut i l'educació és una de les demandes que planteja la federació d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) en el seu document ‘Reflexions i propostes en clau local amb vistes a les properes eleccions municipals del 26 de maig’.

Les entitats afirmen que “són testimoni de l'extrema vulnerabilitat que comporta no estar empadronat” i, per aquest motiu, reclamen “emprar la directriu tècnica de l'INE en relació al padró sense domicili fix per a les persones sense llar o en qualsevol altra circumstància que dificulti la inscripció en un domicili determinat", com ara les habitacions rellogades. A més, exigeixen “acceptar l’empadronament en seus d’institucions públiques o d’entitats socials en base a un informe elaborat pels serveis socials” o per les entitats que segueixen el cas.

Les propostes d'ECAS per al 26-M s'estan fent arribar a les diverses candidatures, principalment a l'alcaldia de Barcelona, mitjançant una ronda de reunions amb representants de les forces polítiques que inclou una trobada amb Ada Colau aquest dimarts.

Un dels projectes en què les entitats estan col·laborant més estretament amb l'Ajuntament de Barcelona és el Programa Làbora d'inserció laboral de col·lectius en risc, per al qual demanen una major estabilitat i l'ampliació del seu abast a tota l'àrea metropolitana.

També plantegen "combatre la precarietat laboral i la pobresa en el treball establint un salari bàsic de referència que asseguri una vida digna tenint en compte el cost de la vida", donar continuïtat als programes pilot de garantia de rendes municipals i impulsar-ne de nous.

Incrementar les ràtios i habilitar una finestreta única

En relació als serveis socials, el document demana augmentar la ràtio de professionals i habilitar una finestreta única per demanar les ajudes socials, és a dir, “establir un únic informe social per a qualsevol ajut o prestació i comunicar les informacions de manera més entenedora”.

A més, les entitats aposten per un model d'acompanyament centrat en la persona que adapti els recursos per afavorir el seu apoderament, i defensen “el treball en xarxa” amb tots els agents incorporant la mirada de l'acció comunitària.

Implementar ja la llei recuperada contra els desnonaments

Per facilitar l'accés a l'habitatge, ECAS demana “aplicar de manera generalitzada i uniforme la Llei 24/2015 per evitar els desnonaments i els talls de subministrament, promovent els mecanismes de segona oportunitat per a les persones endeutades”.

Així mateix, les entitats reclamen ampliar les mesures preventives per mantenir l’habitatge, augmentar el parc públic i de lloguer social fins assolir el 15%, just en la mitjana europea, reservar el 30% de les noves construccions privades a habitatge social i “expropiar temporalment els habitatges buits propietat de bancs i grans tenidors”, tal com preveu la Llei 4/2016. També demanen "combatre els processos de gentrificació regulant els preus del lloguer privat i posant fre als increments abusius que segreguen i expulsen el veïnat".

Cobrir el 100% de la demanda a les escoles bressol

Pel que fa a l’educació, ECAS exigeix que es cobreixi el 100% de la demanda de l’escola bressol als barris que concentren major situació de vulnerabilitat i diversificar els horaris per facilitar la conciliació familiar i laboral.

Per combatre la segregació escolar, ECAS apunta a la planificació de l’oferta de places i a la gestió de l’escolarització, i reclama prioritzar la inversió en els centres de màxima complexitat, així com garantir la gratuïtat de tots els serveis i activitats escolars.

També assegura la federació que “calen més eines i recursos contra l’absentisme, el fracàs i l’abandonament escolar" i, per seguir educant més enllà de l'horari lectiu, “reforçar la funció d'equipament públic comunitari de les escoles i instituts, ampliar la xarxa de Centres Oberts als barris desafavorits i assegurar la continuïtat formativa i l'acompanyament integral dels joves”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article