Catalunya treu a passejar la seva ‘bogeria’

Aquest diumenge, 19 de maig, se celebra el Dia de l'Orgull Boig en diversos punts dle món


Per segon any consecutiu Barcelona se suma a la celebració del Dia de l'Orgull Boig, una iniciativa internacional que busca donar visibilitat a col·lectius en primera persona que aposten per una transformació en la mirada social sobre l’anomenada bogeria.

A partir de dos quarts de cinc de la tarda se celebraran les activitats al barri de la Barceloneta, concretament, a la plaça del Mercat. Serà una jornada festiva i reivindicativa que tindrà lloc paral·lelament en altres ciutats de l’estat i del món.

Segons fonts de l’organització, la idea que dóna origen a la iniciativa és impulsar el desenvolupament de societats “que acullin i naturalitzin la diversitat i les diversitats (emocionals, corporals, de gènere…) com a elements centrals en la construcció de societats més justes i atentes a l’imprescindible cura mútua de les vulnerabilitats”.

Aquest any la proposta gira entorn de dos lemes centrals. D’una banda, el “Dret a ser lliure, dret a ser jo” des del qual s’entén el dret a la diversitat com a part de tot exercici legítim de llibertat i, d’altra banda, el lema “Treu a passejar la teva pròpia bogeria”, que es planteja com una oportunitat i una invitació oberta a la ciutadania en general; a totes les persones, a tots els col·lectius, associacions, entitats, etc. “per obrir-se a compartir les bogeries que totes portem a dins”. “De prop ningú és normal” diu Caetano Veloso, i a partir d’aquesta idea volem invitar a la ciutadania a compartir i deixar fluir la seva singular “estranyesa”, asseguren.

L’orgull Boig neix a Canadà fa 26 anys

El dia de l’Orgull Boig / Orgullo Loco / Mad Pride neix ja fa 26 anys al Canadà i s’ha anat expandint en diferents països del món com Brasil, França, Italia, Estats Units, Argentina, etc. amb la intenció d’atorgar un lloc central a les persones amb patiment emocional en la construcció de les seves vides i els seus particulars itineraris de recuperació i benestar, i davant la necessitat de treballar conjuntament en el desenvolupament de societats acollidores i obertes a la diversitat.

Al mateix temps, aquest dia es proposa com una oportunitat per “apropiar-se i obrir-se al ventall de sentits que puguin derivar-se de la paraula “bogeria””, asseguren.

L’any passat, més de 400 persones es van sumar a la primera celebració del Dia de l’Orgull Boig. Aquest any la intenció és seguir sumant. La jornada és organitzada per una comissió que resulta de la unió d’un grup d’entitats i federacions de salut mental en primera persona de Catalunya amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i La Cupula Music.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Silvia Marco Majadas Premia de mar
1.

Yo vivió mi primera vez del orgullo loco en Barcelona ayer. Una jornada festiva. Fue todo muy bien. Con mis compañeros de Activament. Derecho a se libre derecho a ser yo. Viva el día del orgullo!!!!!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article