La Creu Roja insereix 1.500 persones en risc d'exclusió social els darrers tres anys

La meitat dels participants als programa d'Inclusió Social i Economia Social han trobat feina després de formar-se a l'entitat


Entre el 2016 i el 2019, la Creu Roja ha atès 3.365 persones en el marc del programa operatiu d'inclusió Social i de l'Economia Social. D'aquestes, 1.421, el 65% dones, han trobat feina després de passar per alguns dels cursos que organitza l'entitat per millorar les competències laborals de persones que en gran part no tenen estudis o tenen només l'Educació Secundària Obligatòria.

El programa, segons ha explicat el coordinador de Creu Roja a Catalunya Enric Morist, té un bon balanç gràcies al compromís de les empreses que cada vegada més valoren el ''capital humà'' d'aquestes persones que tenen la ''força'' de tirar endavant malgrat ''la motxilla'' que porten moltes vegades. Més de 700 empreses de diferents sectors ja treballen amb la Creu Roja per fer-ho possible.

La Dèlia Cruz va fer una aturada a la seva vida professional durant deu anys per tenir cura dels fills. Quan va voler tornar a entrar al mercat laboral només li sortien feines al sector de l'hostaleria, que l'obligaven a deixar sols els fills durant tota la tarda, o de comercial a comissió.

La primera oportunitat va ser a través d'un ajuntament que la va contractar per fer serveis de jardineria. D'aquesta experiència i del fet d'anar a Creu Roja a demanar ajut, en va treure el curs de jardineria i piscina que li ha donat una feina més estable. I és amb 55 anys i dos adolescents per pujar sola, va estar més d'un any sense feina. Leroy Merlin la va contractar abans d'acabar el curs de la Creu Roja, i per això, ho considera “una benedicció”.

La Dèlia és una de les 1.500 persones que ha trobat feina gràcies al programa d'Inclusió Social i de l'Economia Social de Creu Roja que, en tres anys, ha format 2.585 persones de les 3365 que hi ha n participat. L'objectiu és que aquestes persones, en situació vulnerable, puguin millorar les seves competències laborals. De les persones que han passat pel programa 940 no tenien estudis i 1.017 tenien només l'ESO.

Aquest dijous, la Creu Roja ha fet un primer balanç del programa. El coordinador, Enric Morist, ha destacat Que els resultats són importants per les “motxilles” que porten al darrere les persones que hi participen. Ha destacat que s'ha anat ampliant el nombre d'empreses participants amb “compromís social” i creu que en part es deu al fet que han vist “l'actitud extraordinària” que tenen malgrat les deficiències i mancances de formació que poden tenir.

Per a Morist, les empreses valoren el “capital humà” d'aquesta força per tirar endavant que repercuteix en la recuperació de l’“autoestima” d'aquestes persones, sobretot dones, en poder tornar a tenir una oportunitat i poder-se sentir el més “normalitzades” possible.

És important, segons Morist, la tasca d'entitats com Creu Roja més enllà de l'assistencialisme i fixar la “recuperació” com un repte a curt o mitjà termini. Des de la Creu Roja es defensa que les persones que han rebut ajuts en alguna ocasió pot entendre perfectament que el que volen les persones en situació de vulnerabilitat és “tirar endavant” per si mateixos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article