L’Aliança contra la Pobresa Energètica fiscalitza les propostes dels partits barcelonins pel 26-M

Els candidats defensen mesures perquè les famílies no pateixin talls, per lluitar per un accés universal als subministraments o fer una gestió pública dels serveis


L’Aliança contra la Pobresa Energètica ha decidit arremangar-se i fiscalitzar les propostes dels partits polítics barcelonins de cara a les eleccions del 26-M. En concret, i programa electoral en mà, la plataforma ha analitzat quines mesures plantegen els candidats per evitar que les famílies pateixin talls en els subministraments, defensar la Llei 24/2015, impulsar l’apoderament energètic, lluitar per l’accés universal als subministraments, fer-ho amb perspectiva de gènere, i pensar en una futura transició energètica inclusiva.

Així, per exemple, pel que fa a la defensa de drets, mentre Barcelona en Comú dedica un apartat específic de lluita contra la pobresa energètica, que Junts per Catalunya fa una menció específica, però no ho enfoca com una mancança de drets, sinó com un “problema de rendes”, igual que el PSC. Ciutadans sí que parla de pobresa energètica per garantir el dret a l’accés dels subministraments, igual que la CUP i ERC que, a més, fa una defensa “davant dels interessos de l’oligopoli”. El PP ni tan sols en fa menció.

Sobre com defensar la Llei 24/2015, l’APE interpreta que en el programa de la CUP qui s’ha de fer càrrec dels talls de subministraments és l’administració “en lloc de l’oligopoli” i no fa cap referència al fet que l’ajuntament pot sancionar. Barcelona en Comú sí defensa la llei “com a eina per aturar els talls” i “com a mecanisme per sancionar les empreses subministradores”. Al seu torn, el PSC esmenta la normativa, però no concreta cap mesura per aplicar-la. Ni el PP ni JxCat ni Ciutadans ni ERC no fan cap menció a la llei.

Pel que fa a com apoderar energèticament la ciutadania i lluitar per un accés universal, Junts per Catalunya proposa obrir un punt d’assessorament als barris del Turó de la Peira, Vilapicina, Porta i Can Peguera. També Ciutadans aposta per aquests punts d’assessorament i el PSC esmenta un servei d’eficiència energètica, però sense concretar. ERC, tot i que esmenta el fenomen de la pobresa energètica, no concreta de quina manera es pot ajudar perquè aquestes persones guanyin aquest dret als subministraments bàsics. I el PP, directament, criminalitza les persones que no en tenen dret, segons l’APE. La CUP no en fa cap esment a l’apoderament.

En relació amb la perspectiva de gènere, gairebé cap partit contempla mesures en pobresa energètica. La CUP, Junts per Catalunya, Ciutadans, Barcelona en Comú i ERC esmenten la feminització de la pobresa, però tan sols els anticapitalistes i Barcelona en comú proposen mesures per dotar de recursos econòmics i assistencials específics a les dones. En el cas de Barcelona en Comú, a més, concreten mesures per pal·liar els efectes de la pobresa energètica, en especial en famílies monoparentals.

Sobre estalvi energètic, per últim, gairebé tots els partits parlen de programes per garantir estalvi energètic en els habitatges, excepte Ciutadans, però ben pocs concreten com fer-ho. Només ho fa la CUP, que proposa, entre altres, sistemes de producció i distribució de gestió pública; el PSC, Barcelona en Comú i C’s, que demanen fer rehabilitacions dirigides als col·lectius més vulnerables; i Junts per Catalunya, que concreten línies específiques per fomentar sistemes d’autoproducció d’energia renovable.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article