El 34% de les sol·licituds de la Renda Garantida presentades des del setembre compleixen els requisits

Vigilar que la prestació no es converteixi en un complement salarial d'un mercat laboral precari és un dels reptes de la Comissió de Govern


El 34% de les sol·licituds que s'han presentat des del setembre per rebre la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) complien els requisits, un total de 14.102. Actualment, 122.305 persones reben prestacions i complements d'aquesta renda.

Són dades actualitzades que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha donat aquest dimecres, després de la primera reunió de la Comissió de Govern de la RGC. El conseller Chakir el Homrani ha destacat que una de les missions d'aquest òrgan és analitzar què representa la RGC amb relació al treball perquè no s'acabi convertint “en una espècie de complement salarial que incentivi un dels aspectes que ens preocupa del marcet laboral, els contractes a temps parcial no volguts”.

La renda és compatible amb el treball per als sol·licitants monoparentals amb feina a temps parcial. La Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania està integrada per representats de diversos departaments de la Generalitat, UGT i CCOO de Catalunya, així com Foment del Treball, PIMEC, la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis.

Les sol·licituds es resolen ara en 2 mesos i mig però l'objectiu és “anar a un sistema més similar al de l'atur, en què una persona entra la documentació i, si compleix els requisits, ja rep la prestació”, ha afirmat El Homrani davant dels periodistes, després de la reunió. Actualment hi ha uns 5.000 expedients en tràmit.

Les 122.305 persones que es beneficien actualment de les prestacions i complements de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) representen un 14% més en relació amb el setembre del 2017, quan va entrar en vigor la llei.

D'una banda hi ha 30.456 expedients i 74.827 persones activables al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) que reben prestacions o complements de la renda. Aquestes poden arribar a rebre fins a 604 euros; a partir del setembre, 644 i la previsió és arribar als 664 el 2020.

D'altra banda, hi ha 47.478 pensionistes que són titulars d'expedients de la RGC (protecció social) i que reben un complement de 142 euros de mitjana (el 35% de la pensió no contributiva).

El percentatge de les sol·licituds que compleixen els requisits ha pujat fins al 34%, ja que durant el primer any de la RGC només ho feien el 10%. El 60% dels casos d'incompliment dels requisits és perquè superen els ingressos o tenen un treball.

El percentatge de sol·licituds que incompleixen requisits ha disminuït del 75% al 58% en el cas de les prestacions de persones activables i del 63% al 37% entre les sol·licituds de pensionistes.

Des del setembre del 2017, 4.815 famílies han vist suspesa o extingida la prestació per contracte de treball.

Preguntat per la denúncia dels promotors de la Renda Garantida que la prestació no arriba a tothom, el conseller ha assegurat que “tothom qui compleix els requisits, la cobra” i ha resolt que existeixen “mecanismes jurídics i legals per reclamar”.

Un altre dels reptes que ha desatacat el conseller és superar les “barreres” per accedir a la prestació que es generen a causa de “desigualtats culturals o relacionals, més enllà de les del capital econòmic”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article