L'Ateneu Divers del Grup Caliu es veu obligat a buscar un nou local per la pressió immobiliària

L'entitat ha obert una campanya de micromecenatge per finançar el lloguer o la hipoteca d'un nou espai


L’Ateneu Divers del Grup Caliu, que ofereix al barri de Vallcarca i Penitents de Barcelona un servei d’oci i cultura per persones amb diversitat funcional intel·lectual des d’un model ateneístic pioner a Catalunya, ha obert una campanya de micromecenatge per trobar un nou local, perquè es veuen obligats, per la pressió immobiliària i “la inacció de les institucions”, a abandonar l’espai on han desenvolupat la seva activitat des del 2013.

L’ateneu, que ha canviat quatre vegades de local en els 28 anys de trajectòria, explica a la plataforma de micromecenatge que, des del 2013, tenien acordat un lloguer de cinc anys més cinc anys prorrogables. “En finalitzar el primer període del contracte, el propietari ens comunica el desig de vendre’s el seu local abocant a l’entitat a una situació complexa i vulnerable”, lamenten.

Explica també que, mitjançat “la lluita i una mediació”, han aconseguit un acord de pròrroga del contracte del lloguer actual, que els obliga a pagar un preu de lloguer “insostenible per a l’entitat”, que finalitza el proper 15 de setembre.

Davant aquesta situació “d’emergència” i amb els preus dels lloguers desorbitats a la ciutat, l’entitat afirma que s’ha vist abocada “a mobilitzar les xarxes de solidaritat i de suport per garantir la subsistència del projecte”. Ara, busca un nou local i demana, a través del micromecenatge, diners per poder assumir o un lloguer o una hipoteca. El darrer trimestre del 2019 definiran quin serà el nou espai i les recompenses es faran efectives durant aquest període.

“Amb els nostres recursos propis no serà suficient per aconseguir un nou espai”, argumenten. Per això, busquen un local al districte de Sarrià-Sant Gervasi, on porten desenvolupant la seva tasca els darrers 25 anys, d’unes dimensions d’entre 200 a 250 metres quadrats, amb una sala central i diferents sales per a activitats diverses.

Assegura l’entitat que està estudiant diverses vies, “tant la del lloguer com la de compra”. Depenent de la solidaritat que obtinguin per al projecte, hauran d’escollir entre una opció o l’altra. En l’opció de compra, preveuen que destinaran part de les donacions a cobrir l’entrada corresponent al 20% d’una hipoteca de 20 anys. En l’opció de lloguer, asseguren que destinaran els diners a la fiança i les obres de condicionament del local.

 

Un projecte consolidat, “en perill”

“Ens sembla increïble que un projecte consolidat com el Grup Caliu i l’Ateneu Divers, amb més de 28 anys d’història, es trobi en perill de desaparèixer per una qüestió d’infraestructura, en gran part motivat per la inacció i manca de compromís de les institucions públiques, més preocupades pels seus pactes electorals que per les necessitats de la ciutadania”, alerten.

Per tot això, alhora que reclamen ajuda per a l’espai, fan una crida a defensar l’ateneu que, per a ells, és també defensar que les persones amb discapacitat intel·lectual puguin gaudir “d’un oci inclusiu i de qualitat”, que hi hagi espais “propis i segurs” on crear “relacions socials significatives”, els 25 anys de tasques que ha realitzat l’entitat al barri i que la cultura ha de ser un instrument de transformació i cohesió social, entre altres.

400 persones beneficiàries el 2018

El 2018, el Grup Caliu, a través de l’Ateneu Divers, ha beneficiat més de 400 persones. Han tingut 150 participants i tenen 103 famílies associades, que representen uns 230 familiars. A més, han participat del projecte 134 persones de la població general i 45 més ho han fet a través de diferents programes de l’entitat com a col·laboradores.

A més, defensen la seva tasca com a ateneu, que és poc habitual en aquesta mena de serveis d’atenció a les persones, on, de fet, són pioners a tota Catalunya. Per a ells, el model ha de tenir vocació inclusiva i d’apoderar el col·lectiu, a través de comissions i assemblees, perquè pugui defensar una identitat pròpia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article