El Govern identifica sis presumptes delictes en l'atac als joves migrants sols del Masnou

El conseller El Homrani demana la “màxima contundència” judicial i crida a combatre “el relat” dels “opuscles minoritaris d'extrema dreta”


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha identificat fins a sis presumptes delictes en l'atac al centre d'acollida dels menors tutelats del Masnou. El conseller Chakir El Homrani ha explicat que, a banda del delicte “evident” d'odi i discriminació, també es podria acabar acusant els manifestants d'aquest dijous al Masnou de presumptes delictes de lesions, amenaces i coaccions, violació de domicili, desordres públics i incitació de desordres.

El Govern s'hi personarà i demana la “màxima contundència” judicial davant d'aquests fets perquè situacions com aquesta no es repeteixin. “Són fets d'una gravetat molt gran. S'ha superat una línia”, es lamenta. En aquest sentit, el conseller crida a la convivència i a combatre el “relat” dels “opuscles minoritaris d'extrema dreta”, a qui assenyala com a responsables de l'assalt.

“Han anat una passa més enllà del que havia passat en altres àmbits”, s'ha lamentat el conseller, que ha recordat que els atacs a centres tutelats que hi ha hagut anteriorment a Canet de Mar o Castelldefels van ser accions aïllades i improvisades, mentre que en el cas del Masnou s'ha detectat un moviment “organitzat”.

El Homrani els retreu que hagin intentat “agredir” els joves després de voler assaltar un centre de protecció d'un col·lectiu vulnerable. “No ho permetrem”, ha etzibat. Assegura que “la gravetat dels fets és molt gran” i acusa a grups “d'extrema dreta”, sense identificar-los. Diu que la identificació concreta li correspon a la investigació policial.

El conseller assegura que la persecució judicial dels fets només té per objectiu intentar que no torni a passar una situació similar i amb l'únic objectiu de garantir la convivència. En aquest sentit, tant l'Ajuntament del Masnou com el Govern es personaran contra els agressors i els acusen de fins a sis delictes.

“S'ha superat una línia molt i molt important i actuarem amb màxima contundència”, insisteix el Homrani. El conseller, a més, lamenta el “joc de l'estigma” en el que s'ha entrat en l'atac als joves migrants sols després que tres d'ells fossin detinguts el cap de setmana passat al Masnou i Canet per agressions sexuals.

El conseller ho ha il·lustrat amb dades. A Catalunya hi ha més de 4.000 menors tutelats, dels quals la majoria, assegura, no causen problemes. Sobre la violència masclista, el Homrani ha explicat que durant el primer trimestre de 2019 hi ha hagut a Catalunya 580 denúncies per part de tots els col·lectius. “Aquesta xacra no té origen, nacionalitat, edats ni classe social”, ha sentenciat.

Una minoria ‘estigmatitzant’

Sobre els agressors als menors, el conseller assegura que es tracta d'una “minoria” que “no es pot permetre que guanyi el relat” ni que el col·lectiu de joves i adolescents migrats acabi “estigmatitzat”. El Homrani ha fet una crida a afrontar el repte de manera conjunta i coordinada entre totes les administracions.

En aquest sentit, retreu al govern de l'Estat que es posi “de perfil” davant la problemàtica i l'acusa de manca d'implicació. “No té cap sentit que no tinguem cap notícia de l'administració de l'Estat sobre fluxos migratoris i arribades per poder planificar i que es millori la gestió”, assegura.

També l'alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, que aquest divendres s'ha reunit amb el conseller, denuncia manca de recursos als ajuntament per fer poder treballar amb els joves “en les millors condicions possibles”. Oliveras se suma també a la crida del conseller a no estigmatitzar el col·lectiu.

L’Associació Ex-menas també denuncia els atacs

En aquest sentit, aquest divendres l'alcalde ha reunit les entitats del poble per intentar donar una resposta clara, contundent i cívica als fets ocorreguts aquest dijous. Durant la trobada, que se celebrarà a porta tancada, es preveu que s'acordi organitzar pels pròxims dies algun acte unitari contra l'estigmatització dels joves tutelats.

Així mateix, aquesta tarda l’Associació Ex-menas convoca una roda de premsa davant de l’alberg Josep Maria Batista i Roca, per denunciar els atacs que van rebre els joves migrants sols del centre del Masnou.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article