La plantilla de l’hospital de Vilanova i la Geltrú denuncia que Salut vol retallar unilateralment els metges d’Urgències

Els treballadors adverteixen que un dels tres facultatius que hi ha a cada torn serà traslladat a l’hospital de Sant Pere de Ribes


La plantilla de l’hospital Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú ha denunciat públicament que el Departament de Salut preveu reduir de forma unilateral el nombre de metges del servei d’Urgències. Segons el comitè d’empresa, la Generalitat, a través del Consorci Sanitari del Garraf i l’Alt Penedès, preveu destinar part dels facultatius a l’hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes.

Els treballadors asseguren que, a partir del 15 de juliol, un dels tres facultatius que hi ha a cada torn a Vilanova serà traslladat a l’hospital comarcal. El comitè d’empresa lamenta que els afectats pel canvi encara no han rebut cap comunicat oficial i acusa la Generalitat de voler tancar progressivament el servei d’Urgències a Vilanova.

La vicepresidenta del comitè d’empresa i representant del sindicat UGT, Nelly Pérez, ha lamentat que a “cada fusió” l’hospital Sant Antoni “ha patit retallades”, en referència a la creació del Consorci Sanitari del Garraf –que anys enrere va unificar sota un sol ens els hospitals de Vilanova i Sant Pere de Ribes- i a la recent fusió d’aquest amb el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès.

“Mentre nosaltres demanàvem més camillers i auxiliars a Vilanova, en menys de tres mesos des de l’última fusió només se’ls ha acudit retallar els metges d’Urgències”, ha afegit Pérez, que ha recordat que la plantilla de facultatius a Urgències la formen tres persones per torn, una de les quals serà traslladada a Sant Pere de Ribes. El comitè d’empresa també ha assegurat que la plantilla s’havia reforçat durant els darrers estius, i han criticat que enguany la proposta del Departament sigui justament el contrari.

Acompanyada de prop de mig centenar de treballadors rere una pancarta que reclama mantenir el nombre de metges a Sant Antoni, Pérez ha remarcat que “les Urgències a Vilanova són necessàries, perquè és on hi ha la majoria de la població”.

En aquest sentit, ha instat el nou govern municipal actuar vers la Generalitat per reclamar l’aturada dels trasllats: “És competència de l’alcaldessa vetllar pels serveis a la població, i no es pot rentar les mans dient que això és cosa de la Generalitat”, ha etzibat.

Diverses mobilitzacions per frenar el trasllat

Els treballadors han anunciat diverses mobilitzacions per frenar un trasllat que refusen i que denuncien que s’està tramitant de forma unilateral. Segons el comitè d’empresa, aquest dilluns les tres doctores afectades pel canvi d’hospital encara no han rebut cap comunicat “oficial ni verbal” sobre el trasllat, i han assegurat que se n’han assabentat perquè ja figuren al quadrant d’horaris de Sant Camil previst a partir del 15 de juliol.

“Treballo aquí des de fa 29 anys i en fa 11 que tinc la meva plaça guanyada, amb un lloc de treball fixe i un horari fixe a Sant Antoni” ha remarcat la Doctora Roca, una de les tres facultatives afectades pel trasllat. Roca ha advertit que estudiarà accions legals si es materialitza el canvi d’hospital ja que, segons ha assegurat, el seu contracte no recull la possibilitat de destinar-la unilateralment a un altre centre, encara que siguin dins el mateix Consorci Sanitari.

Tant Roca com altres representants de la plantilla han criticat durament els trasllats i ho han atribuït a una voluntat política de voler eliminar el servei d’Urgències de l’hospital de Vilanova i la Geltrú. “Fa molts anys que intenten tancar-lo però no han pogut perquè estem davant una població molt extensa”, ha afirmat.

Al seu torn, el secretari general de l’UGT al Garraf i l’Alt Penedès, Francesc Rica, també ha atribuït els trasllats a una “mala planificació” del Departament de Salut, a qui culpa de no preveure un augment de places de medicina a les universitats. A parer de Rica, la situació del servei d’Urgències a Vilanova “pot ser només la punta de l’iceberg” d’una retallada que acabi afectant també la resta d’especialistes i treballadors de la sanitat pública.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article