Vall d'Hebron estrenarà el primer robot radiològic del món utilitzat en un servei d'endoscòpia

La Caixa aportarà 4.150.000 euros que permetran acollir 1.200 pacients més a l'any en el servei de l’hospital


El Servei d'Endoscòpia Digestiva de la Vall d'Hebron-Wider Barcelona acollirà el primer robot radiològic del món ubicat en un servei d'endoscòpia, el qual permetrà atendre millor les persones amb patologies digestives i patologies relacionades amb l’aparell digestiu,

El robot, anomenat Artis Pheno, permet fer imatges radiològiques en dues i tres dimensions a temps real mentre s'està duent a terme una endoscòpia. La compra d'aquest aparell forma part de la renovació de l’acord entre La Caixa i la Vall d’Hebron, que fa deu anys que dura i que ara han ampliat per quatre anys més. Aquesta renovació aportarà a l’hospital 4.150.000 euros que han servit per a l’adquisició del robot i per a l’ampliació del servei, de manera que es calcula que així es podran atendre 1.200 pacients més cada any.

El robot radiològic, de la marca Siemens, és un aparell que permet facilitar les endoscòpies, ja que amb aquest procediment només s’aconsegueix la visió de l’interior, però amb el robot es pot també veure l’exterior de l’òrgan. Tal com diu el director de Vall d’Hebron-Wider Barcelona, el Doctor Armengol, “Artis Pheno està format per un arc radiològic robotitzat connectat a un escàner que permet, durant el procediment de l’endoscòpia, generar imatges que es poden superposar a la imatge fluoroscòpica en temps real. Per tant, es generen imatges en tres dimensions de les exploracions de tòrax i abdomen mentre fem les endoscòpies digestives”.

Aquest coneixement dels voltants de la zona permet la “disminució dels errors terapèutics i les reintervencions”, tal com ha explicat el mànager global de màrqueting clínic per intervencions abdominals per Siemens, Amil Gralzagas. Això és possible perquè “permeten la fusió d’imatges tridimensionals amb imatges en dues dimensions, però en temps real”.

Una endoscòpia digestiva és l’exploració del tub digestiu per detectar patologies com ara el càncer, la malaltia inflamatòria intestinal, les úlceres, el reflux o els pòlips, entre d’altres. Per realitzar-la, s’introdueix un tub per la boca o el recte per visualitzar l’aparell digestiu des de l’interior.

El robot té un cost d'uns 1,6 milions d’euros, que estan inclosos en els 4.150.000 euros que La Caixa donarà al servei fins a l’any 2022 amb l’objectiu d’ampliar-lo. Aquest servei és pioner en cirurgia endoscòpica i en noves tècniques d’operació a través d’orificis naturals. Amb aquesta inversió, l’hospital passarà de quatre a sis sales d’endoscòpia digestiva i duplicarà la zona de recuperació dels pacients i l’espai d’espera, tant de pacients com d’acompanyants. Amb aquestes millores, es preveu que es podran atendre uns 1.200 pacients més cada any.

El director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, ha apuntat que fa deu anys que col·laboren amb l’hospital “pel desenvolupament de l’endoscòpia”. I ha afegit: “A l’inici va ser clarament una aposta per la recerca de noves fronteres i en aquest moment que s’ha acabat aquesta primera fase de deu anys, la renovació del conveni ens permet allargar la col·laboració i inaugurar una nova col·laboració que és aquest robot que sens dubte millorarà molt la manera com l’endoscòpia ajudarà els pacients”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article