Demanen tancar el CIE de la Zona Franca fins que no es resolgui “la manca de ventilació i de refrigeració”

Migra Studium i IRIDIA presenten un escrit conjunt de queixa davant el Jutjat d’Instrucció 30 de Barcelona


Migra Studium i IRIDIA han presentat un escrit conjunt de queixa davant el Jutjat d’Instrucció 30 de Barcelona per denunciar “les dolentes condicions d’internament a què s’enfronten els interns durant l’estiu” al CIE (Centre d’Internament d’Estrangers) de la Zona Franca de Barcelona.

En concret, es queixen de la manca de ventilació i de refrigeració, tant a les cel·les dels interns com als espais comuns, als locutoris de visites i altres espais compartits amb els funcionaris i els visitants, així com la manca d’aigua corrent als patis i la dificultat d’accés als lavabos. Les entitats es fan ressò d'una queixa interna signada per trenta interns on expliquen que del 24 al 28 de juliol es van negar a anar a les cel·les i a dinar durant per denunciar la situació sense haver obtingut una resposta. Plantegen la clausura temporal del CIE de la Zona Franca, pel temps necessari fins a l’efectiu compliment dels estàndards mínims, tal i com una ordre judicial ho ha demanat al CIE de Sangonera (Múrcia).

Les entitats demanen “la intervenció judicial efectiva” amb la visita al CIE i les mesures adequades per garantir l'adequada ventilació i refrigeració a les cel·les i les zones comunes, així com l'adequat accés a l'aigua corrent al pati i la lavabos del pati. També reclamen el tancament dels espais que no reuneixen les condicions de salubritat, ventilació, refrigeració i climatització com a mesura cautelar. També plantegen la clausura temporal del CIE de la Zona Franca, pel temps necessari fins a l’efectiu compliment dels estàndards mínims.

Les entitats afegeixen en el comunicat que les finestres de les cel·les del CIE tenen una barra de ferro soldada per davant que no permet que s’obrin o “en alguns casos només permet una obertura d’un escàs centímetre”. Indiquen que com que el pati és el lloc més ventilat, molts dies els interns es neguen a pujar a les habitacions al migdgia després de dinar, el què ocasiona situacions de tensió amb els funcionaris i entre els propis interns. Els voluntaris de Migra Studium en diverses ocasions han hagut de concloure anticipadament les visites pel calor dins del locutori: “voluntaris i interns transpiren i gotegen de suor de tal manera que als voluntaris els hi costa prestar l’atenció que mereixen els interns”, exposa l'escrit.

Agents del Cos Nacional de Policia han justificat les altes temperatures "al·legant que els aparells d'aire condicionat estan espatllats" però les entitats sostenen que no es compleixen els "estàndards mínims" de les Regles Mínimes de les Nacions Unides per al tracte de persones privades de llibertat, les 'Regles Nelson Mandela' adoptades per l'ONU el 2015. Exposen que aquestes normes parlen de les condicions higièniques i climàtiques dels dormitoris, i en concret del volum d’aire, la superfície mínima, la il·luminació, la calefacció i la ventilació. En aquest sentit, diu que les finestres han de ser "prou grans perquè puguin llegir i treballar amb llum natural i estaran construïdes de manera que pugui entrar aire fresc, hi hagi o no ventilació artificial". També recorden que el CIE de Sangonera (Múrcia) ha estat clausurat recentment per ordre judicial per manca de sistemes de refrigeració.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article