‘#Malamente’, la campanya per erradicar les violències sexuals contra les adolescents i joves

La Generalitat llança una campanya de prevenció de les violències sexuals contra les adolescents i joves en espais d’oci nocturn


Amb el suport de  

Lligar de manera invasiva, opinar sobre el cos d’una noia —cosificació— en un bar o una festa major, o presenciar aquesta conducta i convertir-s’hi en còmplice són algunes de les violències sexuals quotidianes que les noies pateixen només pel fet de ser-ho, i que costen de reconèixer socialment com a violències perquè estan normalitzades.

Són conductes apreses en el marc de la ideologia masclista en la qual, malauradament, sovint ens relacionem; però són accions que clarament agredeixen les dones i que cal erradicar. Per aquest motiu, l’Agència Catalana de Joventut de la Generalitat ha creat un spot que mostra cinc escenes de violències sexuals quotidianes com són lligar d'una forma invasiva, compartir imatges o vídeos amb contingut sexual sense consentiment, la cosificació, fer servir les drogues per excusar una agressió o insistir davant d'un No.

Totes aquestes situacions acaben en una veu en off que acaba amb les sentències: “Si lligues de forma agressiva, malamente”; “Si fas servir les drogues per excusar una agressió, malamente”; “Si insisteixes, malamente”; “Si opines sobre els cossos de les noies, malamente”; i “Si comparteixes contingut sexual sense consentiment, malamente”. Finalment, l’espot es clou amb un missatge clar: “Si actues així, estàs agredint. Ni agressió, ni còmplice. Atura la violència sexual.”

 

La campanya, acompanyada pel hashtag #Malamente, també consta d’altres eines de conscienciació, com són l’edició d’anuncis publicitaris per a premsa, cartells, infografies, díptics, materials que es repartiran en múltiples espais d’oci nocturn juvenil i al conjunt dels 294 Punts d’Informació Juvenil de Catalunya i 44 Oficines Joves que hi ha a Catalunya.

En una segona fase, que començarà en acabar l’estiu, la campanya vol contribuir a la desconstrucció de la masculinitat hegemònica i a la visibilització d’altres maneres de “sentir i ser noi” que s’allunyin dels estereotips de gènere masculins que faciliten l’exercici de les violències masclistes (entre elles, les violències sexuals.) Partint de la premissa de que les violències sexuals acabaran quan qui agredeix deixi de fer-ho, aquesta segona fase també comptarà amb un treball enfocat als nois.

En el transcurs d’aquesta segona fase també hi ha previst la realització de tallers dirigits a joves, la formació a professionals i famílies, la creació de nous materials audiovisuals o la generació d'espais de treball amb joves per definir accions que vagin en la línia de la campanya.

D’acord amb tots aquests continguts, la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, ha destacat que es tracta d’una campanya innovadora per diversos motius: “Ens centrem en les violències més quotidianes, ens dirigim exclusivament als nois i als seus còmplices (en la primera fase) i ho fem amb un llenguatge molt proper als joves. I és que els volem interpel·lar directament per dir-los que a Catalunya no hi ha d’haver aixopluc per cap tipus de violència masclista”.

Més accions contra les violències masclistes

A més de la campanya, les principals accions que l’Agència Catalana de la Joventut desplegarà en el bienni 2019-2020 a través d’aquesta iniciativa són:

Tallers de prevenció de violències masclistes a IES “Revoluciona el gènere”.Per tal de reduir comportaments, actituds i valors masclistes s’oferiran tallers dues hores en tres sessions a nois i noies de 15 a 18 anys que cursin ESO, Batxillerat i Cicles Formatius. Els tallers fomentaran la reflexió i participació de l’alumnat mitjançant vídeo-fòrums, debats, teatre o dibuix. Així mateix, es faran accions formatives a professorat i famílies.

Formació als professionals de joventut. Es duran a terme diverses accions formatives destinades als i les professionals de joventut en matèria de violències masclistes. Entre elles les formacions per al personal de la Xarxa d’Albergs de la Joventut, les instal·lacions juvenils o les sessions sobre violències masclistes dins del curs per a especialistes en Polítiques de Joventut.

Prevenció de violències masclistes i sexuals en espais d'oci. Joventut impulsarà i assessorarà ens locals (ajuntaments i consells comarcals) perquè elaborin protocols específics de prevenció de violències masclistes i sexuals en l’oci nocturn. Es farà acompanyament als ens en l’àmbit de la formació, la diagnosi, el treball en xarxa, el procés participatiu, l’elaboració del protocol i el suport en la creació d’un punt lila, entre d’altres.

Impuls de la recerca en violència masclista en l’àmbit de la joventut. Joventut també donarà un impuls en l’àmbit de recerca al voltant de les violències masclistes i sexuals en la joventut mitjançant diferents accions de recerca i avaluació.

Llarga trajectòria en la lluita per la prevenció

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha rebut un total d’11 milions d’euros per dur a terme diferents accions durant el bienni 2019 i 2020. D’aquesta quantitat, 1,5 milions corresponen a aquestes accions. A la vegada, aquestes partides i accions estan inserides en el Pla estratègic de polítiques d’igualtat de gènere 2019-2022, mitjançant el qual es duran a terme 326 actuacions en els propers anys.

La llarga trajectòria d’intervenció del Govern en matèria de violències masclistes seguirà, amb programes com “TABÚ. Tu tries què t’hi jugues”, que a través d’una webapp vol visibilitzar algunes de les formes de violències sexuals heteromasclistes més subtils i naturalitzades entre la gent jove; el programa “3 voltes”, d’assessorament tècnic per a professionals de joventut; o les accions sobre la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual infantil (ASI) en l’àmbit de l’educació en el lleure, com són el Protocol de Prevenció dels Abusos Sexuals en l’Àmbit del Lleure, els cursos per a monitors i directors de lleure, la difusió d’infografies o la creació d’un web de recursos.

També s’ha obert una nova línia de subvencions que donen suport a programes que promoguin la igualtat de gènere i la prevenció contra les violències masclistes entre els infants, adolescents i joves, entre d’altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article