Generalitat i Ajuntament ultimen la ubicació del centre de primera acollida per a joves migrants sols a Barcelona

Afers Socials diu que una de les opcions sobre la taula seria la zona del Fòrum, però al consistori prefereixen no parlar d'ubicacions concretes fins que no estigui tancat


Generalitat i Ajuntament intensifiquen les converses per acordar una ubicació definitiva per al centre de primera acollida dels joves migrants sols a Barcelona. Fonts del Departament d'Afers Socials i Famílies han explicat que una de les possibles ubicacions que s'estudien per a l'anomenat Dispositiu d'Atenció Immediata (DAI) és un solar propietat de la Generalitat situat al Besòs.

Amb tot, a l'Ajuntament de Barcelona prefereixen no parlar d'ubicacions concretes fins que siguin una realitat. “L'Ajuntament i la Generalitat acordaran en les properes setmanes la ubicació d'aquest centre, que encara no està decidida”, remarquen fonts municipals. “La ubicació ha de tenir el màxim consens possible i s'ha de treballar amb temps perquè compti amb la complicitat del seu entorn més immediat”, asseguren.

A Afers Socials, però, sí que parlen del Fòrum o el Besòs com una de les possibles ubicacions que s'han posat sobre la taula. Si prospera, apunten, la idea seria muntar l'equipament en mòduls prefabricats, és a dir, construir-hi uns barracons per acollir els joves en les seves primeres hores d'arribada a Catalunya.

D'acord amb Afers Socials, després que la Generalitat proposés al juny tres emplaçaments, l'Ajuntament va considerar el Fòrum com el més idoni. Així, les dues administracions van acordar, sempre segons fonts del Departament, obrir de forma provisional l'equipament de Collserola a finals de juliol “amb el compromís de dues parts d'ubicar-lo definitivament al Fòrum al llarg de la tardor o hivern”.

Ara, indiquen, el consistori “potser té algun dubte” sobre si el Fòrum és la millor ubicació. En aquest sentit, afegeixen des de la Generalitat, estan “oberts” a explorar noves possibilitats “sempre que es compleixi amb el calendari acordat de finals d'any o principis de l'any vinent i que el terreny sigui factible per una construcció modular”.

El Departament, per tant, insisteix que la decisió és ara al terrat de l'Ajuntament, que ha de decidir si manté la idea d'instal·lar el DAI al Fòrum o vol proposar nous emplaçaments. En tot cas, tant fonts d'Afers Socials com fonts municipals remarquen que les dues administracions estan d'acord en el fet que el dispositiu d'atenció als joves migrants sols és “urgent”, si bé des del consistori recorden que la necessitat d'ubicar l'equipament a Barcelona “no és nova i s'arrossega des de fa dos anys”.

Segons dades d'Afers Socials, tres de cada quatre joves migrats a Catalunya arriben en primer lloc a la capital catalana. Per aquest motiu, les administracions veuen com una necessitat que el centre s'ubiqui a Barcelona, i no a Collserola, on és de forma provisional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article