Els consellers d'Educació, Salut i Afers Socials alerten que no tenir pressupost limita la seva acció

Bargalló, Vergés i El Homrani confien en trobar el suport parlamentari necessari per tirar endavant els comptes de l'any vinent


Els consellers d'Educació, Salut i Afers Socials han alertat aquest dilluns en una entrevista a Catalunya Ràdio que no tenir pressupost per al 2020 i, per tant, continuar amb la pròrroga pressupostària del 2017 comporta “limitacions” en l'acció dels tres departaments i per això confien en trobar el suport necessari entre les forces parlamentàries per tirar endavant els comptes de l'any vinent.

Tant Josep Bargalló, com Alba Vergés com Chakir El Homrani han recalcat que a través dels fons de contingència o d'altres mecanismes es pot invertir més en cadascun dels Departaments per poder ”engegar els programes que s'han d'engegar”. Així ho ha manifestat Vergés, que ha afegit que calen els pressupostos per tirar endavant mesures estructurals i canvis de sistemes.

Vergés ha posat com a exemple l'impuls de l'atenció domiciliària i ha recalcat que no es tracta de fer programes per treure'n “rendiment polític”, ja que en aquest cas, es podrien fer “plans de xoc”. Al seu torn, Bargalló ha reconegut que l'escola inclusiva, amb un decret per implantar, és un dels programes que més afectació ha patit amb la pròrroga, ja que només s'han pogut incorporar 90 docents per fer-la efectiva. Ho considera “un dels drames” de no tenir pressupost, ja que recorda que des del 2017 hi ha 40.000 alumnes més al sistema i 7.000 professors més, la prioritat que ha d'atendre el Departament.

El conseller d'Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha manifestat que els pressupostos són necessaris per poder treballar cap a una integració social i sanitària i ha conclòs que la lògica és “atendre abans i atendre millor per no atendre després”. Per al titular d'Afers Socials, això “sempre és més car”.

Pel que fa a la polèmica Llei de Contractació de Serveis a les Persones, els consellers de les àrees socials defensen que no servirà per externalitzar els serveis públics sinó per dotar de més qualitat. Per a Vergés, aquesta llei serà una eina que tindrà en compte que els serveis a les persones no són “qualsevol contractació pública” i que cal prioritzar la qualitat i incloure “clàusules mediambientals”.

El Homrani ha recalcat que des del Departament també s'està desenvolupat la Llei de Concertació Socials amb el mateix objectiu i que cal incorporar “element de qualitat” entre el ''teixit d'entitats molt potents''.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article