Col·lectius pel dret a l'habitatge surten “decebuts” de la reunió amb les administracions per l'emergència habitacional

Lamenten l'absència del govern espanyol i consideren que les mesures de l'Ajuntament de Barcelona o la Generalitat són insuficients


Diversos col·lectius pel dret a l'habitatge han lamentat aquest dijous que la reunió amb les administracions per donar resposta a l'emergència habitacional a Barcelona ha acabat sense cap pla de xoc. Segons ha explicat Santi Mas de Xaxàs, de la PAH, esperaven un “pla estratègic concret, amb terminis i actuacions concretes per donar solució a les més de 600 famílies que malviuen en pensions”, però no l'han trobat.

Mentre que la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona han participat a la reunió, que s'ha fet al consistori, i han fet alguna proposta, el govern espanyol no hi ha enviat cap representant. Tant les dues administracions com les entitats n'han criticat l'absència. L'objectiu de la reunió era trobar reallotjaments dignes i sortida per a les prop de 600 famílies desnonades i en situació d'emergència habitacional a la ciutat.

La regidora d'Habitatge, Lucía Martín, ha explicat que algunes de les propostes del consistori a curt termini són la disposició de dotze allotjaments dotacionals d'aquí a dos mesos o la inauguració d'un nou bloc d'Allotjaments de proximitat Provisionals (APROP) a Arc de Triomf a principis de l'any vinent. D'aquests, una part seran destinats a persones en situació d'emergència habitacional.

A banda, l'Ajuntament preveu licitar en un mes la segona promoció d'allotjaments APROP, que aniran a la zona de Glòries i que consistiria en uns 40 mòduls. Amb tot, aquests s'haurien de construir i no estarien disponibles fins al 2021.

Martín també ha traslladat la disposició d'un edifici municipal amb diverses places i cuina i menjador compartits a la dreta de l'Eixample. Aquest edifici, però, requeriria 1,2 milions d'euros per a gestionar-lo. En aquest sentit, l'Ajuntament demana la col·laboració de la Generalitat.

Pròximament, a més, ha anunciat que hi haurà una nova licitació d'habitatge “industrialitzat” que complementarà un equipament municipal ja existent a l'Eixample però que, en tot cas, no estaria llest fins a l'estiu del 2021. Per últim, ha afegit Martín, l'Ajuntament també ha posat sobre la taula la possibilitat d'instal·lar més APROP en un solar a Can Batlló per ser destinats parcialment a l'emergència habitacional.

L'Ajuntament demana “col·laboració”

Martín ha reiterat en diverses ocasions que la situació no es pot afrontar “únicament” des de l'Ajuntament. “O tenim col·laboració de la Generalitat i l'Estat o serà impossible una resposta a curt termini”, ha assenyalat. En aquesta línia, ha apuntat que el Govern podria posar a disposició sòls de la Generalitat que ara no estan sent utilitzats. Concretament, s'ha referit a un sòl a Lluís Companys i un altre a Pere Virgili. El consistori calcula que entre els dos podrien construir-se uns 250 mòduls.

A més, l'Ajuntament també reclama finançament i que la Generalitat col·labori per fer possible el funcionament de l'edifici municipal a la dreta de l'Eixample. A l'Estat li ha demanat que les ajudes al lloguer siguin de 950 euros i que hi hagi una modificació legislativa per aturar la pràctica dels desnonaments oberts. En total, Martín calcula que amb les propostes del govern municipal es podria disposar d'unes 122 places per a famílies en situació d'emergència habitacional.

Una reunió de “difícil” concreció

Al seu torn, el secretari d'Habitat Urbà i Territori del Departament de Territori de la Generalitat, Agustí Serra, ha assegurat que era “difícil” que aquest dijous s'arribés a cap “concreció”. Serra ha explicat que la Generalitat destinarà deu milions d’euros l'any vinent per produir habitatge i allotjament dotacional.

Quant a l'allotjament dotacional, però, ha afirmat que "cal que s'aprovi urgentment el decret llei (de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendaments d'habitatge). A més, també ha apuntat que a l'octubre es farà una reunió per poder fer cessió d'uns 150 habitatges buits de la Sareb perquè puguin ser reformats i posats a disposició dels veïns.

Quant al topall de les ajudes al lloguer reclamat per l'Ajuntament, Serra s'ha compromès a parlar-ho amb el govern de l'Estat. En relació a la "col·laboració" amb alguns espais proposats per Martín, ha indicat que des de la Generalitat estan “disposats” a executar-los directament. “És absurd cedir el sòl i ajudar econòmicament”, ha matisat sobre sòls que són titularitat de la Generalitat.

Les entitats ho consideren insuficient

“Pensàvem que hi hauria unes mesures per fer front a aquesta emergència, les mesures que ens han plantejat són a llarg termini”, ha criticat Llum Oliver. Segons ella, les entitats comptaven amb una estratègia per poder treure les persones de les pensions. “Això no s'ha donat, i tampoc no s'ha vist voluntat en el moment en què ens diuen de fer una altra reunió”.

En aquest sentit, els col·lectius presents han apuntat que qui ha de fer la tasca de treballar en propostes i en una estratègia són les administracions. “Hem sortit decebuts”, ha afegit Lourdes García, que ha considerat que la Generalitat i l'Ajuntament no "entenen" què és una qüestió d'emergència.

Així, García ha fet una crida a les entitats en defensa del dret a l'habitatge a seguir fent feina “als carrers” mentre les administracions es posen d'acord. Els col·lectius que han participat a la reunió han estat l'Oficina d'Habitatge de Gràcia, el Grup d'Habitatge de Sants, la PAH Barcelona, 500x20 i Resistim el Gòtic.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article