Les dones representen el 70% de les persones en situació de pobresa crònica

Segons un estudi de Creu Roja, dos de cada deu persones recauen en la vulnerabilitat i tornen a necessitar ajut de l'entitat


Un nou estudi confirma que la pobresa crònica té rostre de dona. Concretament, segons dades de l’últim informe de Creu Roja ‘Pobresa intermitent i fragilitat social’, el 70% de les persones en situació de pobresa crònica són dones.

La dada s’extreu d’una mostra de 877 persones enquestades, les quals han estat ateses en programes per a persones en situació de vulnerabilitat de l’entitat. A més a més, Creu Roja constata que la capacitat de millora de les dones és inferior: per cada 15 homes que consoliden la seva recuperació, només hi ha 11 dones que ho aconsegueixen. Així mateix, l’estudi destaca que les famílies monoparentals, formades fonamentalment per mares amb descendència, tenen una major tendència a dependre dels ajuts, mentre que presenten més dificultats per a la recuperació que la resta de famílies amb infants.

L’informe també apunta que el 20% de les persones que l’any 2018 van sortir de la situació de pobresa tornen a requerir novament el suport de Creu Roja, el que indica, segons l’organització, que la “recuperació econòmica no ha arribat encara als sectors més vulnerables de la població”.

L’estudi posa de manifest que malgrat els resultats esperançadors que l’organització va obtenir en 2018, la condició de les persones que han aconseguit sortir d’una situació de pobresa intermitent és “extremadament fràgil”. Tant és així que, en una perspectiva de 2 anys, per cada 12 persones que consoliden la seva recuperació n’hi ha 21 que tornen a recaure-hi.

A banda, l’informe també revela que les persones que presenten més dificultats per sortir de la pobresa són els majors de 50 anys, un grup d’edat que es troba al final de la seva vida laboral o bé ja no formen part de la població activa, “fet que els dificulta en gran mesura recuperar l’autonomia econòmica”. De fet, segons l’estudi, aquest col·lectiu es troba en una clara situació de cronificació: el 62% de les persones entre els 50-59 anys ha necessitat ajuda de manera continuada, percentatge que arriba al 75% entre els majors de 60 anys.

En total, 116.384 persones en situació d'extrema vulnerabilitat van requerir l’ajut de la Creu Roja durant el 2018 i van rebre suport mitjançant lliurament d'aliments, material escolar i ajudes econòmiques.

Recuperació lligada a la qualitat de l’ocupació

Pel que fa a la recuperació, el 65% de famílies que consoliden la seva millora ho fan perquè obtenen un salari. No obstant això, encara queda un 29% que, tot i ser el treball la seva font d’ingressos principal, continua necessitant de les ajudes bàsiques de la Creu Roja per a poder sobreviure. Es constata així, diu l’entitat, que l’ocupació esdevé una “condició necessària però insuficient” per sortir de la situació de pobresa i que són la intensitat i la qualitat de la feina els factors fonamentals que incideixen en la recuperació de les persones.

En aquest sentit, assenyalen que el 36% de les famílies ateses tenen uns ingressos que se situen per sota dels 600 euros mensuals, percentatge que arriba al 50% entre el col·lectiu més cronificat i que continua depenent dels ajuts. L’ajuda alimentària és el principal ajut que reben aquestes persones, per tant, a major cronicitat, més bàsica és l’ajuda que sol·liciten i que obtenen.

La insuficiència de la Renda Garantida

Creu Roja també subratlla que el percentatge de persones que reben la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) ha augmentat respecte a l’estudi anterior, motiu pel qual el 13% de les persones deixen de necessitar l’ajuda de la Creu Roja. Malgrat aquesta millora en la implantació d’aquest dret social, l’organització observa que encara queda un llarg recorregut per a la seva consolidació.

En aquest sentit, el 80% de les persones que reben la RGC encara no poden cobrir les despeses bàsiques de la llar. “Es tracta d’una dada preocupant que fa que, amb una mitjana d’ingressos mensuals d’entre 800 euros i 1.000 euros, i una mitjana de despeses de gairebé 700 euros, aquesta renda no resulti suficient per garantir les necessitats bàsiques”, opina Creu Roja.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article