L’Ajuntament de Lleida activa el Pla Iglú amb què ofereix atenció social i allotjament hivernal d'urgència

A més de l'alberg Jericó, la Paeria habilita un espai al Centre Cívic de Balàfia per atendre les persones que ho necessitin


L'Ajuntament de Lleida ha activat aquest dijous el Pla Iglú en el marc del programa d'allotjament hivernal d'urgència, que pretén prevenir les conseqüències del fred en la població més vulnerable. L'equipament de la Fundació Jericó és l'espai on s'ofereixen places dins d'aquest pla, que complementen l'atenció de les persones que s'atenen des dels Serveis Socials i l'Àrea d'Inclusió.

A més, la Paeria ha habilitat un espai al Centre Cívic de Balàfia, com a espai refugi per donar resposta a les necessitats que puguin sorgir arran de la baixada de les temperatures i continua treballant per trobar l'emplaçament més adequat per oferir aquest servei.

L'Ajuntament ja va iniciar ja fa una setmana l'allotjament hivernal d'urgència i des del 7 de novembre s'ha atès una mitjana de 78 persones. A partir d'aquest divendres, les places disponibles per al Pla Iglú són vint places a Jericó, de les setanta contractades per la Paeria en aquest equipament per atendre també casos d'inclusió i de seguiment de zones; deu places més a Jericó que cedeix la fundació i les quaranta hamaques al Centre Cívic de Balàfia fins que la Paeria trobi un espai més adequat.

El projecte té un procediment i criteris d'admissió que responen a dues situacions. Per una banda, quan les temperatures baixen de 2ºC o les condicions meteorològiques són adverses o representen risc per a la salut de les persones (tot i no assolir aquesta temperatura) es notifica l'activació de la situació 1 del Pla Iglú.

En aquest cas, poden accedir-hi les persones que ho demanin directament i persones acompanyades de la Guàrdia Urbana en les sortides nocturnes que realitza.

Quan hi ha condicions adverses, la Guàrdia Urbana, amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, inicia la recerca de persones que pernocten al carrer i informa de la possibilitat d'allotjar-se. Paral·lelament, la Paeria també porta a terme el Pla d'emergència de gelades i nevades que es desenvolupa en la previsió de mesures a aplicar en cas d'una nevada forta o gelada que suposin un risc per als desplaçaments i mobilitat de les persones a la ciutat i terme municipal.

D'altra banda, quan les temperatures són superiors a 2ºC o no hi ha condicions o situacions especialment adverses ni situacions de vulnerabilitat afegides. Per al perllongament de les quatre nits a què es té accés o davant situacions de vulnerabilitat s'apliquen diversos criteris de valoració social.

Les regidories de les Polítiques per als Drets Socials i de Seguretat Ciutadana de la Paeria, amb Protecció Civil i la Guàrdia Urbana, desenvolupen el Pla Iglú, amb la col·laboració dels Mossos, Creu Roja de Lleida -a través dels seus voluntaris- i la Fundació Jericó.

L'atenció es reforça amb la incorporació de professionals de la Fundació Sant Joan de Déu per acompanyar i treballar amb aquestes persones. Tant el personal tècnic d'inclusió com els serveis socials bàsics participen activament i en la coordinació d'aquest Pla Iglú 2019-2020.

L'atenció social s'ofereix tot el dia. El servei d'acollida diürna es fa a la Saleta de la Panera, de dilluns a divendres, de 10 a 12 h, i al Centre de dia Jericó, de 14 a 23 h, de dilluns a diumenge. L'objectiu d'aquesta atenció socioeducativa és assegurar la màxima dignitat per a les persones que ho necessiten i aplicant polítiques d'acompanyament i d'inserció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article