Un canvi d’hàbits podria evitar que el 34% dels aliments d’un menjador escolar acabessin a la brossa

L’estudi ha analitzat el comportament de nens i nenes a cinc escoles de l’àrea metropolitana


Si els nens i nenes que fan ús del menjador escolar canviessin el seu comportament abans de consumir els aliments es podria evitar que el 34% del menjar acabi a les escombraries. Aquesta és una de les dades extretes d'un estudi que han fet sis investigadores del CREDA-UPC-IRTA en cinc escoles de la regió metropolitana de Barcelona.

Es calcula que cada menjador escolar estaria malbaratant uns 20 quilos al dia i, per això, els responsables d'aquest estudi creuen que amb un canvi d'hàbits es podria evitar. Que els nens sabessin el menú amb antelació, menjar només en funció de la gana que tinguin i aprendre a pelar bé les fruites són només alguns dels canvis que proposa l'estudi per no llençar tants aliments a la brossa.

L'estudi, que ha estat liderat per la investigadora del CREDA Berta Vidal, especifica que si els nens i nenes canvien el seu comportament abans i després de cada àpat el malbaratament alimentari es redueix. Segons ha explicat Berta Vidal, durant el procés previ d'observació, que va durar deu dies, es va detectar que molts nens i nenes no saben el menú que hi ha cada dia.

Per això, el que van fer va ser incloure al menjador un cartell on s'explica el menú del dia, de manera que els nens i nenes poden saber abans què hi ha per menjar. “D'aquesta manera els alumnes calculen la gana que tenen i si l'aliment els ve de gust o no per tal de tenir-ho en compte a l'hora de servir-se”, comenta.

Semblant a aquesta mesura s'ha aplicat durant l'estudi el Semàfor de la gana, que busca aconseguir que els nens i nenes mengin segons la gana que tenen. “Els nens s'identifiquen amb animals com els ossos, la guineu i la formiga, i mengen una ració més gran o més petita segons la gana”, ha detallat Berta Vidal.

Un dels aspectes que més ha sorprès les investigadores és el malbaratament que es fa a les postres, i més concretament de la fruita, “perquè els nens i nenes no saben pelar-la”. Per evitar que part de les peces de fruita vagin a parar a les escombraries el que es va fer en els menjadors que van participar en l'estudi va ser introduir un tallador específic de fruita que va reduir el malbaratament.

Tots aquestes idees preventives que s'han elaborat a partir de l'estudi es posaran a disposició de totes aquelles escoles que vulguin reduir el malbaratament al seu menjador escolar a través d'un bloc a internet titulat Escoles contra el malbaratament alimentari.

L'estudi, que ha estat premiat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) s'ha dut a terme en cinc escoles de Badalona, Esplugues, Barcelona i Granollers. A la regió metropolitana mengen cada dia 432.423 alumnes i es malbaraten unes 20 tones diàries de menjar. Si l'estudi s'apliqués a totes les escoles es podrien deixar de malbaratar 550.000 racions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article