El govern espanyol vol gestionar, ara, l’acollida dels joves migrants abans de derivar-los a les autonomies

Afers Socials veu “invasió competencial'” en l’esborrany del nou model, tot i celebrar que l’Estat comenci a treballar en aquest àmbit


El govern espanyol treballa, ara, un nou model d'acollida i atenció als joves migrants sense referents familiars. Segons ha avançat la Cadena SER, l'esborrany que està elaborant l'Observatori de la Infància, depenent del ministeri de Sanitat, plantejar fer una xarxa de centres de primera acollida dependents del govern espanyol per acollir temporalment els joves migrants abans de derivar-los a les autonomies, amb l'objectiu de fer un repartiment més equilibrat d'aquests menors pel territori. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies està estudiant la proposta i celebra que el govern espanyol es posi a treballar en aquest àmbit i ho faci “copiant” el model de Catalunya, però alerten que pot plantejar una “clara invasió competencial”.

Pel Departament d'Afers Socials, és una “bona notícia” que l'Estat vulgui prendre mesures pel que fa a l'acollida i atenció dels infants i adolescents migrats sols però critica els tres anys “d'inacció”. Celebra també que es fixi en el model que s'ha posat en marxa a Catalunya amb dispositius d'atenció immediata, promoció dels acolliments familiars, atenció als majors d'edat o revisió de les proves d'edat.

Fonts del Departament han explicat que s'estudiarà si el document dona respost a ales reivindicacions de la Generalitat des del 2017. El Govern sempre ha defensat l'interès superior dels infants per davant de la condició d'estrangers, una millor coordinació i transparència de la informació, dotar de més recursos pels territoris que reben i atenen els nois, com és el cas de Catalunya, i agilitzar els tràmits documentals per regular la situació administrava, i així com apostar per la modificació de la llei d'estrangeria per fer possibles permisos temporals de treball associats a permís de residència o situació administrativa de tutela.

A Afers Socials es mostren contraris a crear dos sistemes de protecció perquè consideren que no es respecten els drets humans més bàsics i suposa una diferenciació per raó d'origen. El Departament considera que cal una “clara especialització”, però no un doble model d'atenció ni molt menys, una doble legislació. El Departament també critica que durant tot aquest 2019 no s'hagi fet cap reunió sobre aquest tema amb representants del govern català.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article