La Taula del Tercer Sector reclama “estabilitat” a l’Estat i uns pressupostos que prioritzin les polítiques socials

Les entitats marquen com a urgents la lluita contra la pobresa estructural, polítiques d’habitatge i la millora de l’ocupació


La Taula del Tercer Sector ha reclamat aquest cap de setmana a l’Estat “estabilitat” i l’aprovació “d’uns nous pressupostos 100% socials”. Les prioritats que haurien de marcar la inversió social són, segons les entitats, la lluita contra la pobresa estructural, polítiques d’habitatge i la millora de l’ocupació.

En aquest sentit, la Taula del Tercer Sector confia que, “amb molta celeritat, es puguin aprovar uns nous pressupostos que posin el focus en les necessitats reals de les persones, sobretot les més vulnerables, i que aquests pressupostos 100% socials es compleixin i no quedin en paper mullat”.

De fet, l’entitat recorda que la taxa de risc de pobresa és de més del 25% a l’Estat, segons les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadística, i a Catalunya és de més del 20%, segons xifres de l’Idescat. Es tracta, segons la Taula del Tercer Sector, d’una pobresa “crònica i estructural i que necessita la posada en marxa de l’Estratègia estatal de Lluita contra la pobresa”.

“La reducció de la bretxa de desigualtat també ha de ser un objectiu, tenint en compte que l’Estat espanyol és el quart país de la Unió Europea amb més desigualtats i on la distància entre persones riques i pobresa més ha augmentat”, alerten a la federació d’entitats.

Altres reptes socials són, segons l’entitat, el desenvolupament de polítiques d’habitatge “valentes” que facin front a la situació d'emergència habitacional, com la regulació del preu del lloguer o més competències als territoris perquè es puguin portar a terme mesures que evitin l’exclusió residencial.

Per a les entitats socials també hauria de ser una prioritat la millora de la qualitat i l'estabilitat de l'ocupació per fer front a un fenomen com el dels treballadors i treballadores pobres, que a Catalunya afecta gairebé mig milió de persones.

Garantir l’acollida de les persones migrades

“És imprescindible la millora de les polítiques migratòries per garantir l’acollida i l'atenció dels joves que han migrat sols, com dotar de més recursos als territoris que gestionen la seva rebuda i atenció”, reclamen a l’entitat.

En aquest sentit, també demanen l’agilització dels tràmits documentals per regular la seva situació administrativa o la modificació de la llei d'estrangeria per aconseguir permisos temporals de treball que permetin que aquests joves tinguin oportunitats laborals, competències que són estatals.

Procurar per una vida independent

Pel que fa a les polítiques per a persones amb discapacitat, el nou executiu ha de prioritzar dins l’agenda política el compliment de la Convenció de l'ONU, l’eliminació del copagament per garantir la vida independent de les persones amb discapacitat, la reforma de les pensions no contributives per raons d’invalidesa per assegurar uns ingressos mínims i el reforç de mesures de suport a l'ocupació i inserció sociolaboral del col·lectiu, especialment davant dels nous increments del salari mínim interprofessional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article